Kirss.Net

Tuesday, 13 April 2010 15:09

Unetus ehk insomnia. Kuidas seda vältida?

Uuringud on näidanud, et naistel esineb unehäireid üldiselt rohkem kui meestel. Täpset vastust küsimusele, kui palju inimene peaks ööpäevas magama, on võimatu anda, kuid igaüks on vist kuulnud vajalikust 8 tunnist. Tegelikult on see vaid keskmine näitaja: nii mõnelegi piisab vaid 3-4 tunnist, teine vajab aga vähemalt 10 tundi und. Tähtis on ka une kvaliteet, et kindlustada organismi jõuvarude taastumine ning enesetunde paranemine. Unehäired aga mõjuvad halvasti tervisele, enesetundele ja ka välimusele.

 

unetus 

pilt: sxc.hu  

Unetuse sümptomitega on enamik meist tuttavad: uinumisraskused, sagedased öised ärkamised, mittekosutav uni, töövõime alanemine, liigne ärrituvus jne.

 

Unetuse põhjused

 

Lühiajaline unetus johtub enamasti stressist: probleemid tööl, kodus ja koolis; lähedase kaotus või mõni haigus võivad kõik olla insomnia põhjuseks.

 

Palju ohtlikum on krooniline unetus, mis on sageli tingitud ravimite kõrvaltoimest, mõnest ohtlikust tervisehäirest(nt ainevahetusehäired), vitamiinipuudusest või vanusest(riskigrupis on üle 50-aastased naised, kellest üle poole kaebab unetuse üle).

 

Mida teha?

 

Eelkõige tuleks pöörata rohkem tähelepanu oma une-ärkveloleku aegadele. Magama tuleks minna alati samal ajal, isegi nädalavahetustel. Seesama käib ka ärkamisaja kohta. Püüa vältida päevaseid uinakuid, sest siis on öösel veelgi raskem magama jääda. Ära söö ega tarbi alkoholi enne magamaminekut, väldi ülemäärast füüsilist pingutust õhtul, loobu ka õhtusest kohvist(vähemalt 6 tundi enne magama heitmist).

 

Õhtune söömine on igatepidi kahjulik, sest mõjub halvasti nii unele kui figuurile, kuid ka näljasena ei tohiks voodisse minna, sest siis on raske uinuda. Seega soovitatakse enne magamaminekut juua sooja piima ühe lusika meega.

 

Unehäirete vastu aitab ka soe aroomivann. Veetemperatuur peaks olema 36-37 kraadi, aroomiõlidest sobivad lavendel, kummel, ilang-ilang ning piparmünt. Keelatud on tsitruselised, mis aitavad vastupidi organismi üles äratada.

 

Võib proovida ka rahustavaid ravimteesid(näiteks hea une tee), preparaatidest palderjani- ja pojengitõmmist.

 

Kõige mõistlikum on siiski pöörduda arsti poole, kes aitab unetuse põhjused välja selgitada ning leida ka õige lahendus.

 

Read 5980 times

ILUNIPID, MEIKIMINE

Meiginipid koolilõpetajale: leia oma ideaalne kombinatsioon!

Jäänud on veel viimased eksamid ning siis saabubki koolilõpetamise aeg. Kindlasti oled juba endale kleidi muretsenud ning mõelnud soengu ja meigi tege

Loe edasi »
Vali kosmeetikavahendid vanuse järgi!

20-aastastel tütarlastel on huuled loomulikult roosad ning seetõttu piisab igapäevameigi jaoks huuleläikest. Küpses vanuses hakkavad huuled oma värvi

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 121 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Põsepuna ABC

Kui jutt käib põsepunast, siis jagunevad naised ka

Loe edasi »
Kui ripsmed langevad välja...

Kui sa märkasid, et su ripsmed langevad aktiivselt

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun