Kirss.Net

Thursday, 12 July 2012 06:10

Antioksüdandid- salajased abimehed!

                      Autor: Heikki Mägi

                      www.kaalustalla.ee -

                      Langeta kaalu tervislikult ja jäädavalt!

 

dieet Usun, et ka sina oled viimasel ajal sattunud erinevates terviseajakirjades lõikudele, kus mõnda toiduainet kiidetakse kui väga head antioksüdanti. Vähem seletatakse, mida see tegelikult tähendab…



Meie organismi talitlusele on  loomulik oksüdatsiooni protsess. Hapniku baasil tekivad organismis võimsad aktiivsed vormid — reaktiivsed osakesed.

 

 

Osa neist on meile väga vajalikud võitlemaks haigustega ning reguleerivad siseorganite tööd. Samas, kui neid osakesi tekib liiga palju (tasakaal häirub), hakkavad nad rakke ja kudesid kahjustama.

 

Siinkohal tulevadki mängu antioksüdandid, pidurdades tekkinud vabade radikaalide kahjustavat toimet. Ühesõnaga aitavad antioksüdandid reguleerida rakutasandil organismi normaalset tegevust.

 

On leitud, et nad kaitsevad organismi, pidurdavad vananemisprotsesse, tõrjuvad vähki, põletikke, südame-veresoonkonna jt haigusi.


Kõige tuntumad antioksüdandid on C- ja E-vitamiin, koeensüüm Q10 ning karotenoidid.


Lisaks sellele omavad antiosküdatiivsetes protsessides suurt tähtsust ensüümid, mille aktiveerumiseks on vajalikud seleen ning tsink, mistõttu nende vaegus organismis võib samuti mõjutada oksüdatiivseid protsesse.

Üks parimatest antioksüdantide hulga suurendamise võtetest on nende pidev saamine mitmekülgse, värske ja puhta toiduga, kus ei ole saaste-, lisa- ega säilitusaineid.

 

Eriti palju on antioksüdante rohelistes värsketes aedviljades ja kõigis eredat värvi viljades.


Ent antioksüdante ei leidu vaid puu- ja juurviljades.

Tegelikult  leidub neid pea kõikides taimedes, ubadest seemnete ja pähkliteni.

Tasub ka teada, et kõikides taimsetes toiduainetes olevate antioksüdantide hulk suureneb koos valmimisega.

Samuti ei toimi kõik antioksüdandid organismis ühtmoodi. Osad võitlevad vaid teatud vabade radikaalidega, teised teistega jne.

Millised toiduained sisaldavad?

Vitamiin E

Teda saadakse taimsetest toiduainetest nagu porgand, pähklid, herned, oad, idud, teraviljade kestad. Heaks E vitamiini allikaks on ka taimeõlid. Vähem on teda loomsetes produktides — piimas, lihas, kalades.

Vitamiin C


Leidub värsketes puu- ja aedviljades, marjades, kartulis ja kapsas. Pane tähele, et suitsetaja peab toiduga saama ööpäevas vähemalt kaks-kolm korda rohkem C vitamiini.

Karotenoidid

Nende toime inimorganismis on kaitsevõime suurendamine, vähieelsete seisundite pidurdamine ning südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamine. Karotenoide on rohkesti rohelises hernes, aedoas, petersellis, salatis, selleris, porgandis jms.

Koeensüüm Q10

Koensüüm Q10 on organismis esinev rasvlahustuv vitamiinisarnane aine. Seda sünteesitakse inimese organis ning ta osaleb raku energiatootmise protsessis. Toidus leidub seda lõhes, sardiinis, loomalihas, soojaubades ning spinatis. dieet

 

Tsink

Tsink omab tähtsat rolli rakkude remontimisel, tõstab immuunsust ning meestele oluline spermatogeneesis. Tsinki sisladavad lambakarbonaad, austrid, sealiha, maks, munad, õllepärm, piim, oad, nisukliid, kõrvitsaseemned.

Seleen

Seleeni sisaldub pärmis, kalades, krevettides, krabides, tailihas, piimaproduktides ja sibulas. Toidu töötlemine ja valmistamine kõrvaldab olulise osa seleenist. Kõige paremini omastub seleen pärmist. Madala valgusisaldusega toiduained sisaldavad reeglina ka vähe seleeni. Teeb kahjutuks toksilisi metalle ja kantserogeenseid ühendeid!

 

Originaalartikkel:  http://www.kaalustalla.ee/blogi/antioksudandid-salajased-abimehed/

pildid: freedigitalphotos.net

 

Read 8668 times

Related items

ILUNIPID, MEIKIMINE

Marjatooni huulepulk: selle suve populaarseim - meik nagu staaridel

Rasketel kriisiaastatel on eriti suur nõudlus naiste huulepulkade järele. Miks? Soetada midagi kallist pole võimalik, huulepulk on aga alati taskukoha

Loe edasi »
Ideaalsed rinnad – kõik on sinu teha!

Rinnahooldus sisaldab palju komponente: massaaž, kosmeetika kasutamine, kontrastsed protseduurid, harjutused...

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 159 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Mis värvi ripsmetušši valida?

Ripsmetuši ostmisel mõtleme harva, mis värvi valid

Loe edasi »
Vali kosmeetikavahendid vanuse järgi!

20-aastastel tütarlastel on huuled loomulikult roo

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun