Kirss.Net

Monday, 13 December 2010 12:49

Mida teha, kui värised külmast?

Soojad villased sokid, kuum ingveritee – lisame „klassikalistele“ nõuannetele originaalsemad ja tõhusamad nipid ning selgitame välja, miks naistel hakkab kiiremini külm kui meestel.

Südame, neerude ja aju normaalseks funktsioneerimiseks peab kehasisene temperatuur olema 37 kraadi. Pakase käes viibides ahenevad käte ja jalgade veresooned, et säilitada siseorganite verevarustust. Selle tulemuseks ongi jääkülmad käed ning jalad.

külm 

pilt: dreamstime.com

Miks hakkab naistel kiiremini külm?

 

  • Keskmine naine on kaalult ja pikkuselt mehest väiksem, mis tähendab teistsugust siseorganite ja naha suhet. Järelikult kaotab mehe keha soojust aeglasemalt, sest iga kilogrammi kohta on tal nahka vähem.

 

  • Naistel on õhem nahk, seega toimub külma käes vere äravool nahast kiiremini.

 

  • Naistel on vähem lihasmassi, mis täidab ka soojuse „tootja“ ning „säilitaja“ rolli.

 

  • Rasvavarud jaotuvad naise kehas teistmoodi kui meestel. Erinevalt meestest ei lokaliseeru enamik rasvavarusid meil kõhu piirkonnas ega täida seepuhul siseorganite soojusesäilitaja funktsiooni.

 

Kuidas ennast soojendada?

 

  • Kuula sellist muusikat, mis assotsieerub suve, päikese ja puhkusega. Siis unustad, et väljas on pakane ja pool meetrit lund, ning sul hakkab soe.

 

  • Pese käsi kuuma veega – see annab mõneks ajaks mõnusa soojatunde.

 

  • Võta kasutusele autotreening – klassikalised valemid nagu „Minu vasak käsi on soe“ aitavad külmetamist vältida. Kuidas näeb välja treeninguseanss? Kontsentreeru igale kehaosale eraldi, alustades ülevalt ja liikudes allapoole, kutsudes esile soojatunde. Alustada tuleks suurematest kehaosadest, minnes järk-järgult üle väiksematele – näiteks  piisab esimesel korral jala soojendamisest, järgmistel kordadel võiks aga keskenduda igale varbale eraldi.

 

  • Mõtle positiivselt ja leia ka talves mida head(näiteks mõtle suusatamisele, jõuludele või faktile, et ka pisikud külmetavad). Teadlased on kindlad, et optimistid haigestuvad ja külmetavad vähem.

 

  • Väljend „kuum vaidlus“ pole asjatult tekkinud. Keskendudes jutuajamisele ja tõestades oma seisukohti, paraneb aju verevarustus ja kehal hakkab soojem.

 

  • Ära unusta ka värviteraapiat, eelistades sooje värvitoone: punased riided tunduvad alati soojemad kui sinised, sest eri värvid genereerivad ajus erinevaid närviimpulsse.

 

  • Naera – see soojendab! Zürichi ülikooli teadlased viisid läbi uuringu, mille käigus tõestati, et heas tujus inimene talub paremini külma. Nimelt pidid uuringust osavõtjad hoidma käsi jääkülmas vees. Ühele rühmale näidati samal ajal komöödiat. Selle grupi osalejad näitasid pea kaks korda paremaid tulemusi, pidades vastu keskmiselt 45 minutit võrreldes teise rühma 25 minutiga.

 

Lisaks on palju tervislikke põhjusi, mis võivad külmetamist põhjustada. Kõige levinumad neist on istuv eluviis, organismi veepuudus, liigne kofeiini tarbimine, suitsetamine ning ka tõsisemad nähtused, nagu madal vererõhk, diabeet, kilpnäärme ületalitus, rauadefitsiit ning mõnede ravimite manustamine.

 

Kasutatud materjalid: Karin Hertzer, «Nie wieder frieren»

 

Read 6669 times

ILUNIPID, MEIKIMINE

Kas koos või lahku?

Erinevate kosmeetikavahendite kombinatsioonid ei pruugi anda soovitud tulemust. Milliseid kombinatsioone on mõistlikum vältida?  

Loe edasi »
Marjatooni huulepulk: selle suve populaarseim - meik nagu staaridel

Rasketel kriisiaastatel on eriti suur nõudlus naiste huulepulkade järele. Miks? Soetada midagi kallist pole võimalik, huulepulk on aga alati taskukoha

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 161 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Juuste sirgendamine

Pole midagi ilusamat kui luksuslikud, si

Loe edasi »

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun