Kirss.Net

Monday, 19 April 2010 14:50

Me armastame VÄGA magusat...

Sõnaga „magus” seostuvad kõige positiivsemad emotsioonid. Ta sümboliseerib nii rõõmu, armastust, õrnust kui ka edu. Tänapäeva inimesed armastavad magusat! Kuid milline on magusa elu hind?

magus 

pilt: sxc.hu 

 

 

VARJATUD OHT

 

Iga aastaga sööme aina rohkem ja rohkem suhkrut. Arstid hoiatavad: päevanorm naistele on 50 g suhkrut(umbes 10 teelusikat) ning meestele 60 g(12 teelusikat). Keskmiselt aga tarbime 37 kg suhkrut aastas, mis teeb välja 100 grammi päevas ehk ligi kaks korda rohkem, kui soovitatakse. Kusjuures see pole kõik: siia juurde tuleks lisada veel 60-70 grammi „peidetud suhkrut”, mida leidub peaaegu igal pool. Ta sisaldub konservides, vorstides, mahlades, jäätises, jogurtides, supis ja isegi leivas.

 

Miks on suhkur nii hea?

 

Suhkur(täpsemalt selle koostisaine glükoos) on organismi peamine energiaallikas. Glükoosi sisaldub igas toiduaines, kuid kõige rohkem just maiustustes. Süües magusat, toodab organism õnnehormooni serotoniini, mida tänapäeva inimene oma pideva stressi ja väsimusega nii väga vajab. Magusa söömine ongi katse iseenda organismi petta, kuid selles pole midagi halba, sest elutegevuseks on tähtis saada piisavalt glükoosi. Kurb on aga see, et maiustuste odavus ja headus panevad meid seda sööma aina rohkem.

 

SUHKUR ON KAHJULIK

 

Magusa tarbimisega on vahetult seotud naha ja hammaste seisund. Kuid paljude arvates on see vaid kosmeetiline probleem, mida saab parandada ilusalongis või hambaarsti juures. Hea küll, kuid me ei tohiks unustada ka ülekaalulisust, mida „meie magus sõber” oma liigsete kaloritega kaasa toob. Kilogrammidega tuleb ka hulk teisi haigusi: teist tüüpi diabeet, hüpertoonia, ateroskleroos, ainevahetuse häired.

 

Pealegi vähendab suhkur B1-vitamiini varusid organismis ning seega põhjustab depressiooni, väsimust, närvinõrkust, millest kõigest püüame uuesti vabaneda magusa abil. Tundub, et tegemist on nõiaringiga.

 

Kas on alternatiivi?

 

1. Tehislikud asendajad

 

Tõepoolest, paljud suhkruasendajad sisaldavad palju vähem kaloreid(näiteks aspartaam, sahariin) ning on ohutud ka hammastele, kuid suurem osa teisi(maltodekstriin, polüdekstroos, sorbitool, ksülitool jne) on peaaegu sama kaloririkkad kui suhkur. Pealegi ei ole keemiline suhkruasendaja sugugi ohutu – on näiteks andmeid, et aspartaam põhjustab peavalu, allergiat, depressiooni ja unetust. Seega tuleks pigem eelistada suhkrut.

 

2. Naturaalsed asendajad

 

Fruktoos on naturaalne looduslik aine, mida leidub paljudes taimedes(põhiliselt puuviljades, õietolmus ja marjades) ning mees. Olles suhkrust kaks korda magusam, sisaldab fruktoos sama palju kaloreid(1 grammis 4 kalorit). Pealegi on fruktoosi glükeemiline indeks palju madalam. Seetõttu soovitatakse kommide ja tortide asemel süüa puuvilju ja marju.

 

Pruun suhkur on samasugune suhkur nagu valge, kuid palju kvaliteetsem. Temas sisaldub palju rohkem mikroelemente ja mineraale: kaaliumi, kaltsiumi, rauda, vaske. Ka pruuni suhkru glükeemiline indeks on valgest madalam(1,5 korda), olles seega kasulik asendustoode.

 

Eelmainitud mesi on tõeline ravim paljude haiguste vastu, varustades organismi suure hulga kasulike mineraalainetega. Kuid suhkruasendajana teda kasutada ei tohiks. Ta on niivõrd bioloogiliselt aktiivne, et arstid soovitavad piirduda 2-3 teelusikaga päevas(mis ei ole tänapäeva inimese jaoks ilmselt piisav), pealegi on mõnedel inimestel mee vastu allergia.

 

3. Põletame kaloreid

 

Nende maiustustega saadud kalorite põletamiseks tuleb vastavalt:

 

tort1. TORT

jalutada: 65 min

joosta: 25 min

ujuda: 30 min

tantsida: 40 min

 

müsli2. MÜSLI

jalutada: 30 min

joosta: 12 min

ujuda: 15 min

tantsida: 20 min

 

küpsis3. KÜPSIS

jalutada: 40 min

joosta: 17 min

ujuda: 20 min

tantsida: 25 min

 

Mõned kasulikud nõuanded maiasmokkadele:

 

- Loobuge konserveeritud toodetest(erinevatest hoidistest), kuna need sisaldavad palju suhkrut või suhkruasendajaid. Eelistage värskeid puuvilju.

 

- Vältige karastusjooke(ühes klaasis limonaadis on 3-4 lusikat suhkrut, mis on 2-3 korda rohkem, kui oleme harjunud lisama kohvile või teele).

 

- Veelgi kahjulikum on süüa magusat rasvasega – piirake tortide, kookide ning jäätise tarbimist.

 

- Kui olete harjunud jooma magusat teed või kohvi, püüdke järk-järgult suhkru kogust vähendada. Proovige neid jooke ilma suhkruta ning te saate nautida nende tõelist maitset.

 

- Kommide asemel võib süüa kuivatatud puuvilju(kuivatatud aprikoosid, ploomid, ploomid, õunad, rosinad, datlid). Need sisaldavad palju vähem kaloreid ning on rikkad vitamiinide ja mineraalide poolest.

 

Read 5903 times

ILUNIPID, MEIKIMINE

Hoolitsetud küüned + ilusad juuksed + terve nahk = täiuslikkus!

Igaüks tahaks omada pikki ilusaid juukseid, luksuslikke küüsi ning säravat ideaalselt siledat nahka, ühesõnaga olla täiuslik. See polegi niivõrd raske

Loe edasi »
Mul on väikesed rinnad...

„Olen 18-aastane, kuid rinnad siiamaani nagu teismelisel plikal... Olen palju ära proovinud, kuid miski ei aita, ka plastiline kirurgia ei ole minu ja

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 106 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Mul on väikesed rinnad...

„Olen 18-aastane, kuid rinnad siiamaani nagu teism

Loe edasi »
Nooruse eliksiir on leiutatud!

McMasteri ülikooli teadlased leiutasid nooruse eli

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Juuste väljalangemine

On levinud uskumus, et juuste väljalange

Loe edasi »

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun