Kirss.Net

Tuesday, 16 March 2010 17:13

TOP5: parimad valkude allikad

Valgud on organismi tervise seisukohalt väga oluline element. Valkudeta on rakkude põhilised eluprotsessid kujuteldamatud. Valgud täidavad organismis mitmeid funktsioone: nad osalevad aktiivselt antikehade tootmises ja immuniteedi kujundamises nakkushaiguste suhtes, neil on ka katalüüsiv ja reguleeriv roll, nad on tähtsaks ehitusmaterjaliks. 

 

Kui organism ei saa toiduga piisavalt süsivesikuid või rasvu(näiteks range dieedi korral), siis võetakse kasutusele valgud. Kui aga tekib puudus valkudest, siis ei saa organism neid millegagi asendada. 

 

valgud 

pilt: sheknows.com 

Kui palju valku vajab naine päevas?

 

Enamik dietolooge on arvamusel, et naise päevane valkude vajadus on 50-60 grammi. Ameerika teadlased pakuvad valemi, mille abil saab välja arvutada individuaalse valkude normi: 0,8 g valku iga kilogrammi kehakaalu kohta.

 

Täisväärtusliku valgu peamisteks allikateks on liha, kala, mereannid, munad ja piim. Taimetoidus ei leidu täisväärtuslikke valke, mis tähendab, et selles ei sisaldu kõiki asendamatuid aminohappeid, nagu lüsiin, metioniin ja trüptofaan.

 

Saamaks piisaval määral valku, peab iga söögikord sisaldama nii taime- kui loomatoitu. Näiteks: piimapuder(teravili ja piim); kartulipuder kalaga(kartul, piim ja kala); risotto biifsteekiga(liha, köögiviljad ja riis) jms. Väärtuslikke valke sisaldavad ka kaunviljalised, kalamari, pähklid, juust ja teised piimatooted.

 

Kuigi lihast saab palju valku, on ekslik arvata, et liha on parimaks valkude allikaks. Lisaks valkudele sisaldab liha üsna palju küllastunud rasvhappeid.

 

Toome välja 5 kasulikku valkude allikast:

 

1. TUUNIKALA – 100 grammis 33 grammi valke

 

Organism omastab kalavalke paremini(93-98 % ulatuses) kui lihavalke(87-89 % ulatuses). Erinevalt lihast sisaldab kala palju metioniini(asendamatu aminohape).

 

2. KANALIHA – 100 grammis 32 grammi valke

 

Kanaliha sisaldab suures koguses täisväärtuslikke valke, mis on palju kergemini omastatavad kui veiseliha omad. Kuigi kanalihas on ka palju rasva(keskmiselt 16-18 %), on ta siiski kasulik tänu suurele küllastumata rasvhapete sisaldusele.

 

3. SOJAOAD – 100 grammis 21 grammi valke

 

Teistest kaunviljalistest eristab sojaube madal süsivesikute sisaldus, kuid samal ajal on ta rikas valkude ja kasulike õlide poolest. Sojaoad sisaldavad palju rohkem kaltsiumit kui liha või piimatooted. See kõik muudab soja parimaks dieettooteks.

 

4. LÄÄTSED – 100 grammis 17 grammi valke

 

Läätsed on toitvad ja kasulikud, sisaldades vähe rasva ning olles samal ajal suurepäraseks raua ja taimse valgu allikaks.

 

5. RASVATU JOGURT – 125 ml kohta 15 grammi valke

 

Piimas sisalduvad valgud varustavad organismi kõigi asendamatute aminohapetega, mida organism ise ei tooda, vaid peab saama toiduga. Piimavalgud on rikkad metioniini poolest, mis on oluline kolesteroolitaseme reguleerimise seisukohalt.

 

Read 6170 times

ILUNIPID, MEIKIMINE

NINA KORRIGEERIMINE - üks raskemaid, kuid populaarsemaid operatsioone

Nina võidakse opereerida nii esteetilisel kui ka funktsionaalsel eesmärgil. Oma nina lasevad opereerida nii naised kui mehed, keda häirib nende nina v

Loe edasi »
Mul on väikesed rinnad...

„Olen 18-aastane, kuid rinnad siiamaani nagu teismelisel plikal... Olen palju ära proovinud, kuid miski ei aita, ka plastiline kirurgia ei ole minu ja

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 125 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Mul on väikesed rinnad...

„Olen 18-aastane, kuid rinnad siiamaani nagu teism

Loe edasi »
Ilusate ripsmete saladused

Mis oleks ilusam, kui pikad kohevad ripsmed? Kuida

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Kuivade juuste hooldus

Mida vajavad kuivad juuksed? Loomulikul

Loe edasi »

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun