Kirss.Net

Saturday, 15 May 2010 13:16

Ilusa päevituse kuldreeglid

Teadlaste koostatud statistika andmetel on ultraviolettkiirguse põhjustatud nahakahjustuste juhtumeid viimasel kümnel aastal ligi kolm korda rohkem kui eelmise sajandi lõpus. See aga tähendab, et päevitada tuleb ettevaatlikult. Juba kevade ja esimeste päikesepaisteliste päevade saabudes kasutage päikesekaitsevahendeid, sest muidu riskite oma ilusa päevitusega. 

päevitus  

 

NAHA VÄRV JA SPF

 

Eelkõige tuleks pöörata tähelepanu vahendi SPF-le ehk kaitsefaktorile, mis on välja toodud pakendil. Tavaliselt on SPF 2-50, mõnikord suuremgi. Mida suurem on SPF-i number, seda efektiivsem kaitse. Näiteks hoiab SPF 2 50 % kiirgusest kinni, SPF 10 – 90 %, SPF 25 – 96 %, SPF 50 – 98 %.

 

Päikesekaitsefaktori valimisel tuleb lähtuda oma nahavärvist. Mida tumedam nahk, seda väiksem võib olla SPF.

 

Kokku eristatakse 6 naha fototüüpi, kuid mõistlik on vaadelda nelja esimest, mis sobivad valge nahaga inimestele. Viimased kaks tüüpi käivad soojade maade elanike kohta – mustanahaliste ja väga tumeda naha inimestele.

 

I TÜÜP – väga hele nahk

 

Nahk on väga hele, õrn, kahvatu ja tundlik. Tavaliselt on sellistel inimestel ka tedretähnid. Silmad on sinised või rohelised, juuksed blondid või punased.

 

Sellise nahaga inimestel on väga raske päevitada, enamasti see nahatüüp ei päevitugi, vaid läheb punaseks. Juba 15-20-minutiline otsese päikesekiirguse käes viibimine tekitab päikesepõletust.

 

Sellise naha kaitseks läheb vaja kõige tõhusamaid vahendeid. Esimesel 2-3 päevitamiskorral tuleb kasutada kreemi SPF 40 faktoriga, seejärel võib järk-järgult üle minna SPF 30-le ja peale 2 nädalat regulaarset päevitamist SPF 20-le. Kaitsekreeme valides tuleb eelistada tundlikule nahale mõeldud vahendeid.

 

II TÜÜP – hele nahk

 

Nahk on hele, haruldaste tedretähnidega. Silmad sinised, hallid või pruunid. Juuksed punased, blondid või helepruunid.

 

Tegemist on tavalise Eestis esineva nahatüübiga. Põletused tekivad alles 20-40-minutilise päevitamise tulemusel. Nahk päevitub kergemini kui esimene tüüp, kuid ilusa kuldse päevituse saavutamiseks tuleb järk-järgult suurendada päevitamise aega, et nahk harjuks päikesekiirgusega.

 

Esimestel kordadel on soovitav kasutada SPF 30 kreemi, seejärel SPF 15.

 

III TÜÜP – keskmise tumedusega nahk

 

Europiidide seas kõige enimlevinud tüüp. Nahk on hele pruunika varjundiga või oliivikarva. Silmad on hallid või pruunid. Juuksed enamasti pruunid või helepruunid.

 

Selline nahk päevitub suhteliselt kiiresti ja kergelt, kuid järk-järgult. Enamasti ei lähe selline nahk peale päevitamist punaseks, vaid tekib kohe intensiivne pruunikas päevitus.

 

Esimestel päevadel tuleks kasutada SPF 20-15 kreemi ning peale seda piisab SPF 10-8-st. Meie päike sellist nahka peaaegu ei ohusta, kuid minnes lõunariikidesse tuleb muretseda ka tõhusam kaitse.

 

IV TÜÜP – tõmmu nahk

 

Selline nahk on tõmmu või tumedat oliivikarva värvi. Silmad on pruunid. Juuksed mustad või tumepruunid. Antud fototüübil ei esine kunagi tedretähne.

 

Sellise nahaga inimesed päevituvad alati kiiresti ja kergesti ning päikesepõletust peaaegu kunagi ei esine. Päevituse värv on väga intensiivne. Esialgu vajab selline nahk SPF 10 kreemi ning edaspidi võib piirduda SPF 4-ga.

 

PARIM AEG PÄEVITAMISEKS

 

Kindlatel tundidel on päevitada ohtlik. Seoses sellega vaatame üle, mis aeg on päevitamise seisukohalt kõige soodsam.

 

 

 AEG

PÄIKESE AKTIIVSUS

PÄEVITAMISE OHUTUS

6.00 – 10.00

madal

Kõige ohutum

10.00 – 12.00

keskmine

Suhteliselt ohutu

12.00 – 16.00

kõrge

Päevitada on ohtlik isegi päikesekaitsekreemiga(ta ei võimalda piisavat kaitset)

16.00 – 17.00

keskmine

Suhteliselt ohutu

17.00 – 19.00

madal

 

Kõige ohutum

 

 

Pidage meeles, et päevitamise aega tuleb suurendada tasapisi. Esimestel 3 päeval ei tohiks päikese käes viibida üle 15-20 minuti. Järgmistel 7-10 päeval võib päevitada kuni tund aega. Kauem päevitada ei soovitata kellelegi.

 

Päikesekaitsekreem kantakse nahale 20 minutit enne randa või välja minekut – see aeg on vajalik kreemi imendumiseks.

 

KASULIKUD NÕUANDED

 

* Mõned kehaosad vajavad erilist kaitset – nina, laup, rinnad, õlad, põlved. Pöörake erilist tähelepanu sellele, et te kannate piisavalt päikesekaitsekreemi nendele kohtadele.

 

* Päikesekaitsekreemi valides eelistage veekindlat vahendit, sest ultraviolettkiirgus levib isegi vees.

 

* Isegi veekindlad vahendid vajavad taaskordset pealekandmist umbes 2-tunnise suplemise järel.

 

* Kreemi tuleb kasutada isegi varjus istudes, sest vesi ja päike peegeldavad 20 % UV-kiirgusest.

 

* Koju saabunud, minge dušši, et kaitsekreem maha pesta. Seejärel kasutage päevitusjärgset kreemi, mis sisaldab niisutavaid komponente ja vitamiine(B5 ja E).

 

* Ärge päevitage tühja kõhuga või kohe peale söömist. Parem on päevitada 1-1,5 tundi pärast söögikorda.

 

* Ärge tarbige päevitades alkoholi.

 

* Päevitamise ajal ei tohi magada, samuti ei ole soovitav lugeda.

 

* Ärge peske ennast vahetult enne päevitamist ega kasutage seepi, tualettvett, puhastuspiima. Seep hävitab naha kaitsekihi, tualettvesi ja puhastuspiim muudavad naha päikesekiirguse suhtes tundlikumaks. Nende vahendite kasutamise tulemusena võivad tekkida pruunid plekid.

 

* Kasutage hügieenilist huulepulka.

 

ÕIGEST TOITUMISEST

 

Sööge rohkem D-vitamiini sisaldavat toitu(kala, piim, kohupiim, munad), mis tagab nahale parema kaitse ultraviolettkiirguse vastu.

 

Päikesekiired vähendavad C-vitamiini varusid organismis. Seepärast tuleb selle puudust kompenseerida, süües C-vitamiini rikkaid köögi- ja puuvilju ning marju(näiteks sõstrad, tsitruselised, petersell, paprika, kapsas, kibuvits jne).

 

On tõestatud, et mõned tooted aitavad päevitamisele kaasa. Üheks selliseks köögiviljaks on TOMAT, mis sisaldab palju antioksüdant lükopeeni, mis soodustab päevituse eest vastutava melaniini tootmist organismis.

 

Ka aprikoosid ja porgand soodustavad ilusa päevituse teket. Nendes sisalduv beetakaroteen tekitab ilusa päevituse.

 

MEELDIVAT PÄEVITAMIST! 

Read 9474 times

ILUNIPID, MEIKIMINE

ASTELPAJU: Naiste ilu ja nooruse saladus

Astelpaju marjad on üks täiuslikumaid taimsete vitamiinide allikaid. Viljad sisaldavad C-vitamiini (sõltuvalt viljasordist 150-1600 mg %), vitamiine B

Loe edasi »
Nooruse eliksiir on leiutatud!

McMasteri ülikooli teadlased leiutasid nooruse eliksiiri! Nad väidavad, et laboritingimustes valmistatud kokteil mõjub soodsalt nii füsioloogilisele k

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 502 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Silmameigi tegemine

Silmameigi tegemist tuleb alustada korralikust alu

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun