Kirss.Net

Saturday, 12 February 2011 14:27

Hõissa, vastlad!

Rate this item
(3 votes)

 1.Vastlapäeva kuupäevad

2.Eesti vastlapäevakombestik

3. Vastlatoidud 

4. Vastlapäeva mängud

5. VANASÕNAD JA RAHVALIKUD ÜTLEMISED

 

Vastlapäev (ka lihaheitepäev, pudrupäev, liupäev ~ liugupäev) on kristlikus kirikukalendris ja eesti rahvakalendris tuhkapäevale eelnev päev ehk viimane päev enne ülestõusmispühadele eelnevat varakevadist seitsmenädalast suurt paastu. Vastlapäeva nimetus ongi pärit saksakeelsest (fasten) või rootsikeelsest sõnast (fastlag), mis tähistab paastu. Vastlapäev on liikuv tähtpäev, mille kuupäev sõltub ülestõusmispühadest.

Vastlapäevad tulevikus:

2012: 21. veebruar
2013: 12. veebruar
2014: 4. märts
2015: 17. veebruar
2016: 9. veebruar
2017: 28. veebruar
2018: 13. veebruar
2019: 5. märts
2020: 25. veebruar 
2021: 16. veebruar
2022: 1. märts
2023: 21. veebruar
2024: 13. veebruar
2025: 4. märts
2026: 17. veebruar
2027: 9. veebruar
2028: 29. veebruar
2029: 13. veebruar 
   

VASTLAPÄEVA KOMBED: oppematerjalid.onepagefree.com

                                      folklore.ee/Berta/tahtpaev-vastlapaev.php

                                      eliniblogi.blogspot.com

                                     matkajuht.ee/et/vastlapäev/

VASTLAPÄEVA  TOIT: Vastlapäeva toit oli oa- või hernesupp seajalgadega, mõnel pool ka odratangupuder. Söödi ka mitmesuguseid küpsetisi: ülepannikooke, odrakaraskit ja kakukesi.

Suurtest seajalakontidest tehti vurr: kontidesse uuristati augud, tõmmati nöör läbi ja vurr oligi valmis.Tänapäeval saab sellist vurri teha kahe suure auguga nööbist.

Vastlakombe järgi ei või söömisega pimeda peale jääda ja enne õhtusööki tuleb kindlasti saunas ära käia. Vastlapäeva hommikul söödi tanguputru liha- või seenetükkidega.

Külvimees peab vastlapäeval üheksa korda sööma, siis annab põld üheksakordse saagi. (allikas: oppematerjalid.onepagefree.com)

 

1. VASTLAKUKLID MOOSIGA

 

Koostisosad                                      vastlakuklid
50 g toasooja pärmi
3 dl käesooja piima
1,5 dl suhkrut
0,5 tl soola
1 sl kardemoni
1 muna
150 g toasooja võid
12–13 dl nisujahu
Täidis
1 väike purk haput paksu moosi
400 ml vahukoort
2 sl vanillsuhkrut
Määrimiseks
1 muna
Kaunistuseks
tuhksuhkrut

Valmistamise aeg: 137 min
Kogus: 15
Kalorid: 350 kcal

Lahusta pärm väheses soojas piimas, lisa ülejäänud piim, sool, suhkur, kardemon, muna ja või. Seejärel lisa vähehaaval jahu ning sõtku ühtlaseks tainaks. Lase soojas kohas räti all kerkida 1 tund. Jaga kerkinud tainas 15 osaks ja vormi neist pallikesed. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase räti all kerkida veel 30 minutit. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 200 kraadises ahjus 15–17 minutit (pöördõhuga 6-7 minutit). Lase täielikult jahtuda. Lõika kuklitel “kaas” pealt ja uurista sisu osaliselt välja. Tõsta lusikatäis moosi igasse kuklisse. Vahusta koor vanillisuhkruga ning tõsta kuhjake moosile. Aseta “kaas” peale tagasi. Puista üle tuhksuhkruga.  (allikas: selver.eu/retseptid/?recipe=474)

 

2. VASTLAKUKLID: 

Tainas


1,5 kl piima
 2 kl jämejahvatusega odrajahu
 2 kl nisujahu
 0,5 kl suhkrut
 2 muna
 3 sl võid
 25 g värsket pärmi
 0,5 tl kardemoni
 1 tl ingveripulbrit
 0,5 tl soola
 määrimiseks munavalget

  Täidis
 400 g rasvast pakikohupiima või maitsestamata toorjuustu
 0,5−1 kl magusat maasika- või vaarikapüreed
 0,5 kl pulbristatud pähkleid või küpsiseid
 mett või suhkrut maitse järgi
 pealeriputamiseks tuhksuhkrut

   

Taigna valmistamiseks pane kaussi pool piimast. Leigele piimale sega juurde pärm, veidi suhkrut ja odrajahu. Sega tainas ühtlaseks ning laske soojas riidega kaetult kerkida (kerkimisaeg on pikem kui valge nisujahu korral), kuni maht on kasvanud 2 korda. Siis lisa suhkruga lahtiklopitud munad, ülejäänud piim, sool ja maitseained, sõelu juurde nisujahu. Sõtku tainas ühtlaseks, lisades samal ajal vähehaaval sulavõid. Sõtku seni, kuni tainas lööb käte küljest lahti.

Pane tainas uuesti sooja kohta riidega kaetult paisuma. Kui see on kerkinud (pind kumer), vormi jahusel laual umbes 6 cm läbimõõduga vorstike, mis lõika 25 tükiks. Veereta peopesas ümarad kuklid, aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning laske õhuliseks kerkida. Määri pealt lahtiklopitud munavalgega ja küpseta ahjus 220 kraadi juures 15 minutit.

Pärast ahjust võtmist pane kuklid puust lauale, piserda leige veega, kata puhta rätiga.

Jahtumise ajal valmista täidis. Sega puulusikaga kohupiim või toorjuust, kohviveskis pulbristatud pähklid või küpsised ja mesi või suhkur, kuni tekib kohev mass.

Jahtunud kuklitel lõika pealt kaaneke ära ning uurista veidi sisu välja. Õõnsusesse pane marjapüreed või sügavkülmutatud suhkrustatud marju. Siis tõsta lusikaga või pigista läbi kondiitrikotikese peale kohupiimatäidis, mis kata äralõigatud saiatükikesega. Kuklitele riputa peale tuhksuhkrut.

Õõnsuse võid täita ka tavapärase suhkru ja vanillsuhkruga kõvaks vahuks löödud 38%-lise vahukoorega.(allikas:stockmann.ee/portal/9442/)

 

3. Vastlakuklid, seltsiks maasikad 

8 tk

3 dl leiget piima
25 g pärmi
9 dl jahu
1 dl suhkrut
1 tl soola
0,5 tl kardemoni
1 riivitud sidruni koor
0,5 lahtiklopitud muna (ülejäänud peale määrimiseks)
100 g sulatatud ja jahutatud võid
Täidis:
maasikaid
1 pk (200ml) rõõska koort (35%)
2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
tuhksuhkrut kaunistuseks
   

Sulata leiges piimas pärm, lisa 4 dl jahu ja sega ühtlaseks massiks. Kata rätikuga ja lase pool tundi soojas kohas kerkida. Seejärel lisa suhkur, sool kardemon, riivitud sidruni koor ja pool muna. Lisa pidevalt sõtkudes juurde ülejäänud jahu (5dl). Kõige lõpuks lisa taignale sulatatud või. Sõtku ühtlaseks (tainas peab lööma käte küljest lahti ja jääma ilus läikiv). Lase taignal uuesti ca 30 minutit soojas kohas rätiku all kerkida.

Kerkinud tainas jaga kaheksaks osaks ning vormi peopesade vahel pisikesed pallikesed. Pane ahjuplaadile ning lase enne ahju panemist 15 minutit kerkida. Seejärel pintselda kuklid üle munaga ning küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Täidise jaoks vahusta rõõsk koor. Vahustamise lõpu poole lisa suhkrud ning vahusta tugevaks vahuks. Lõika küpsenud kuklitel müts pealt ära uurista veidi saia sisu välja ning pista uuristatud aukudesse mõned sulanud maasikad (eeldades, et kasutad külmutatud marju:)) Kata pealt vahukoorega ning aseta müts uuesti peale. Kaunistamiseks puista kuklid üle tuhksuhkruga! (allikas: Kokkama Ragnega )

 

4. Vahukoorekuklid keedisega

Tainas
 ¼ l piima
 30 g pärmi
 100 g suhkrut
 1 muna
 75-100 g võid
 riivitud sidrunikoort
 ½ tl peenestatud kardemoni
 ½ tl soola
 450-500 g jahu

Määrimiseks munavalget

Täidis
 ¼ l rõõska koort
 1 tl suhkrut
 a’la Meira vanilljesuhkrut
 vaarika-või maasikakeedist
   

 Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Lase kerkida soojas kohas kaetult ning sõtku tainast kerkimise vältel 2 korda alla. Valmis tainast veereta väikesed kuklid, aseta need küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja lase kerkida hästi õhuliseks. Seejärel määri pealt munavalgega ja küpseta 180 C temperatuuril 10-12 minutit.

Pärast ahjust väljavõtmist pane kuklid alusele, piserda leige veega ja kata rätikuga. Kuklite koorik peab tulema õrn.

Jahtunud kuklitelt lõika terava noaga pelat ära tükike, soovi korral õõnesta kuklit seest veidi ja täida keedisega, vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks, maitsesta vaniljesuhkruga ja pritsi läbi torbiku või pane lusikaga kuklitele. Kata äralõigatud tükikesega, peale sõelu tuhksuhkrut.(allikas: Vastlakuklid - Stocmann)

 

5. Vastlakuklid toorjuustu-maasikakreemiga

Kuklid:
2,5dl piima
25g pärmi
0,5tl soola
100g võid
1 muna
u. 400g jahu
0,5tl kardemoni
1,5spl suhkrut
 Täidis:
2dl vahukoort
150g toorjuustu
u. 1dl maasika toormoosi
5spl suhkrut
   

Pärm lahustada suhkruga ning lisada leigele piimale, segada juurde pool jahu kogusest (nii palju, et taigen jääks hapukoore paksune), segada ühtlaseks ja panna rätiku alla sooja kohta kerkima (kuni taigna peale tulevad mullid).

Kerkinud taignale lisada juurde sool, kardemon, jahtunud sulavõi, lahtiklopitud muna ja ülejäänud jahu. Sõtkuda, kuni taigen lööb käte küljest lahti. Asetada taigen sooja kohta kerkima.

Kui taigen on kerkinud siis vormida kuklid, asetada kuklid ahjuplaadile ning lasta veel 15 min kerkida. Määrida pealt munaga ning küpsetada 225 kraadises ahjus 10-15min, kuni kuklid on pealt kuldsed. Kui kuklid on jahtunud lõigata “müts” pealt.

Maasika toormoos segada toasooja toorjuustuga, vahukoor vahustada tugevaks vahuks ning segada maasika ja toorjuustu hulka. Panna segu pritskotti ning katta kreemiga kuklid ja asetada peale mütsike. Puistata üle tuhksuhkruga.( allikas: kokkamine.wordpress.com)

Vastlatoidud - retsept:  OASUPP>>

                                     HERNESUPP>>

VANASÕNAD JA KÕNEKÄÄNUD


Vastlapäev valges, tuhkapäev tuleta.
Lõpetati õhtune tulevalgel käsitöö tegemine.
 

Vastlal silm juba vesine.
Algasid sulailmad.
 

Kui vastlapäeval on soe ja sula, tuleb soe ja lühike kevad, aga külm suvi.
 

Kui vastlapäev on pilvine, tuleb vihmane suvi ja vili ikaldub.
 

Kui kukk vastlapäeval räästa tilkadest juua saab, siis saab härg maarjapäeval (25. märtsil) veeaugust juua. (Noarootsi).

(allikas: oppematerjalid.onepagefree.com )

 

Vastlapäeva mängud

Sea saba
Õpetaja lõikab papist sabata sea kujundi. Saba lõigatakse eraldi paberist. Mängijal seotakse silmad kinni ja talle antakse paberist seasaba, mille ta peab seale taha panema. Võidab saba õigele kohale kõige lähemale pannud võistleja. Kinnitada saab saba väikse topeltteibi riba abil. 

Sigade ajamine põllule
Lõigata ümmarguse puu otsast kettad,mida tuleb kepiga tõugates ettemääratud piirini veeretada.Võiduajamine algab märguande peale ühise joone tagant.
 

Lumepallide veeretamine
Sula lumega veeretavad lapsed lumepalle.Kes suudab veeretada suurima palli ,on võitja.Suuri lumepalle võib ka lasta mäest alla veereda.Võib võistelda veeremise kauguses ja palli suuruses.
 

Lumelühter
Lumepallid asetatakse ringselt ja tornikujuliselt ülespoole ehitades saadakse lumelühter“. Koos õpetajaga võib selle põhja asetada põleva õueküünla.Õhtul pimedas heidab küünlavalgus mõnusat kuma.
 

Lumekull
Lumme tallatakse looklevalt ristlevaid või ummikradasid.Üks mängija hakkab kulliks, kes jälitab radasid mööda kaasmängijaid. Joosta võib ainult radadel.Puudutatu hakkab uuekks kulliks.
 

Kelgutamine

Valik võistlusi,mida saaks korraldada mäenõlvval.
1.Et saaks pikad linad,tuleb muidugi proovida sõita võimalikult pikk liug. Õpetaja annab mäe peal märku ja lapsed sõidavad kelkudega alla.Võidab see,kes jõuab kõige pikema liu teha.
2.Kes sõidab kõige kiiremini alla?
3.Sõidame mäest alla kelgu peal kükitades.Võidab see,kes teeb pikema liu.
4.Õpetaja laotab nõlvale erinevad esemed:oksad,kindad,pärjad.Alla sõites peavad lapsed haarama ühe eseme ja sõitma kuni finišijooneni.Võidab see,kes saab sellega hakkama.
5.Alla sõites visata lumepall vastu kindlat puud või suure korvi sisse.
Kelgutad võib istudes,kõhuli lamades või andes jalaga,käega,pulgaga hoogu.

VASTLAD  Eesti rahvaviis
                 

                    1. Täna liugu laseme, hõissa meil on vastlad!
                       Seljas kasuk lumine, jalas valged pastlad.
 

                    2. Õhtuks oaleemekest saab ja seajalgu.
                       Hammastega anname neile tubli talgu.
 

                    3. Pärast seda kuulame, kas ju pill ei hüüa,
                     et võiks õhtul tublisti vastlatantsu lüüa. (allikas: oppematerjalid.onepagefree.com )

Pikka liugu ja kohevaid kukleid!

 

Read 16978 times

Related items

ILUNIPID, MEIKIMINE

Ideaalse naise portree - kas sinu omaga sarnane?

Suitsetamine, joomine, ebatervislik toitumine, kollane naeratus ning tuhmid juuksed: ükski neist omadustest pole naise jaoks enam moes.  

Loe edasi »
Mis vanuses naised on kõige ilusamad?

Aastatega muutub iga naise välimus – isegi vaatamata tema pingutustele säilitada 18-aastase tüdruku keha ja näonahk. 

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 205 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Kas koos või lahku?

Erinevate kosmeetikavahendite kombinatsioonid ei p

Loe edasi »
KOSMEETIKAVAHEND OTSAS?

Mingi kosmeetikavahend on otsas, seda on aga otsek

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun