Kirss.Net

Tuesday, 13 April 2010 08:37

Taignatooted, koogid ja tordid kohupiimaga

Rate this item
(0 votes)

Magusate kohupiimatoitude retseptide kogumik: kohupiimakorbid, kohupiimapirukad,  kohupiimarull, kohupiimapulgad, kohupiimaküpsised, kohupiimakook, kohupiima-plaadikook, kohupiimatort. Kogumikust võib saada suurepärane abiline tublile perenaisele.  puding

Kohupiimakorbid

Kohupiimapirukad

Kohupiimarull

Kohupiimapulgad

Kohupiimaküpsised

Kohupiimakoogid

Kohupiima-plaadikook

Kohupiimatort

 

KORBID PÄRMITAIGNAST

 

Taigen: 1/2 l piima, 50 g pärmi, 1 tl. soola, 150 g marga­riini, 1 muna, 800 g jahu.

 

Täidis: 800 g lahjat kohupiima, 100 g võid, 2-3 muna, 200 g suhkrut, 1/2 kl. jahu või mannat.

 

Leigele  piimale lisada 1-2 tl. suhkruga vedeldatud pärmi ja pool jahu­kogusest. Kloppida hästi segamini ja jätta sooja kohta rätikuga kaetult umbes tunniks kerkima. Kerkinud taignale segada juurde sool, suhkruga vahustatud munakollane, ülejäänud jahu ja margariin. Sõtkuda hästi, kuni taigen on ühtlane, läikiv ja lööb kausi ning käte küljest lahti. Taigen asetada rätikuga kaetult uuesti 1-2 tunniks sooja kohta kerkima, teda aeg-ajalt alla sõtkudes. 

 

Täidise ained segada. Kerkinud pärmitaignast vormida kuklid, lasta ker­kida, suruda klaasipõhjaga keskele loahahk, asetada peale kohupiimasegu, määrida munaga ja küpsetada.

 

 

PLAADIKORP

 

Valmistada taigen ja täidis nagu eelmises retseptis. Täidisele võib lisada 50-100 g rosinaid, korinte või kuivatatud maasikaid.

 

3/4 osa kerkinud taignast asetada võiga määritud plaadile ja lasta ker­kida. Taigen katta kohupiimaseguga, ääred jätta seguta; 1/4 osast taig­nast veeretada paelad. Taignapaeltest tõmmata ruudud üle plaadi. Taignaservad ja -paelad määrida muna, piima ja suhkru seguga. Küpsetada ahjus õrnpruuniks.

 

 

MULGI KORBID

 

Taigen: 1-11/4 kl. vett või piima, 500 g nisujahu, 15-30 g pärmi, 1 spl. võid, 1 spl. suhkrut, 1 1/2 tl. soola. 

 

Kate: 700 g kohupiima, 1/2 kl. hapukoort, 4 muna, 1/2-1 kl. suhkrut, soola.

 

Valmistada eelkergitusega pärmitaigen (vt. KORBIDPÄRMITAIGNAST), taignast vormida kuklid, panna rasvaga määritud küpsetusplaadile, lasta kerkida ja küpse­tada ahjus helepruuniks. Jahtunult lõigata kuklid põigiti pooleks. Nii saab ühest kuklist kaks mulgi korbi alust.

 

Hõõrutud kohupiimale lisada suhkruga vahustatud munad, hapukoor ja natuke soola. Kuklipooled katta kohupiimamassiga, määrida pealt munaga ja küpsetada kuumas ahjus küpsetusplaadil, kuni kohupiim tõmbub hele­pruuniks. Selleks et korbid alt liiga ei pruunistuks, peab ahi olema alt jahe.

 

Mulgi korbid võivad olla ka soolase kattega.

 

 

KORBID VÕITAIGNAST 

 

Taigen: 300 g jahu, 50 g võid, 2 spl. hapukoort, 1 spl. suhkrut, 1 muna, 1/4 tl. soola, veidi sidrunikoort. 

 

Kate: 500 g kohupiima, ½-3/4 kl. suhkrut, 2-3 muna, veidi vanilliini, 2 spl. hapukoort, 25 g võid.

 

Jahu sõeluda lauale kuhikusse, teha sellesse lohk, millesse panna hapu­koor, või, sool, suhkur ja muna. Seejärel segada taigen kiiresti valmis, katta puhta rätikuga ja panna 30-40 minutiks külma kohta. Pärast seis­mist rullida taigen laual 1/2 cm paksuselt välja, lõigata klaasi või vor­miga rattad, asetada võiga määritud plaadile. 

 

Ettenähtud ainetest valmistada kate, mis asetada taignarataste keskele kuhja. Taigna äär ja kate määrida munaga. Küpsetada kuumas ahjus hele­pruuniks.

 

Anda soojalt kohvi juurde.

 

 

SAIAVIILUD KOHUPIIMAGA 

 

500 g kohupiima, 1/2 kl. suhkrut, 2-3 muna, vanilliini, 2 spl. hapukoort, 500 g saia.

 

Ained segada. Tahke sai lõigata viiludeks, katta kohupiimamassiga ja määrida lahtilöödud munaga, asetada küpsetusplaadile ning küpsetada paraja kuumusega ahjus 10-15 minutit.

 

Lauale anda soojalt kohvi, tee või piimaga.

 

 

KEEDUPIRUKAD KOHUPIIMA-KARTULITÄIDISEGA

 

Taigen: 1 1/2 kl. nisujahu, vett, 50 g võid, 1 muna. 

 

Täidis: 500 g kartuleid, 150 g kohupiima, 1/2 sibulat, soola ja pipart.

 

Keedetud kartulid lasta koos kohupiimaga läbi hakkmasina. Saadud mas­sile lisada peeneks hakitud ja kergelt läbipraetud sibul, sool ja pipar ning segada.

 

Edasi valmistada nii, nagu kirjeldatud eelmises retseptis.

 

 

KOHUPIIMAPIRUKAD

 

Taigen: 1 1/4 kl. jahu, 75 g võid, 1/2 kl. piima, 10 g pärmi, 2 tl. suhkrut, 1/2 tl. soola.

 

Täidis: 100 g kohupiima, 1/2 spl. jahu, 1-2 muna, 1/2 spl. hapukoort, vanilliini, suhkrut.

 

Jahu segada võiga, lisada aeglaselt piim koos selles lahustatud pärmi, suhkru ja soolaga. Taignat sõtkuda seni, kuni ta hakkab käte küljest lahti lööma, siis panna sooja kohta kerkima. Kuni taigen kerkib, valmistada täidis. Selleks lisada kohupiimale jahu, muna, hapukoor, vanilliin ja suhkur. Kerkinud taigen rullida laual välja ja lõigata nelinurkseteks tükkideks. Igasse nelinurka panna täidist ja vees märjaks tehtud sõrmega suruda nelinurga ääred keskele ümbrikutaoliselt kokku. Seejärel mää­rida pirukad klopitud munaga ja küpsetada kuumas praeahjus. 

 

 

KOHUPIIMATAIGNAST PIRUKAD DŽEMMIGA

 

200 g kohupiima, 200 g võid, 11/2 kl. jahu, 1/2 tl. soola, 1/2 tl. vanilliini, 1/2 kl. džemmi, 1 muna, 2 spl. tuhksuhkrut. 

 

Või vahustada, lisada hõõrutud kohupiim, jahu, sool, vanilliin ja segada kõik hästi läbi. Saadud taigen rullida 1-2 cm paksuseks kihiks, siis lõigata klaasiga rattad. Iga ratta keskele panna natuke džemmi, ääred suruda kokku. Pirukad panna võiga määritud pannile, määrida munaga ning küpsetada praeahjus 8-10 minutit.

 

Valmis pirukad puistata üle tuhksuhkruga.

 

 

KOHUPIIMARULL

 

Taigen: 1 1/4 kl. jahu, 1/2 kl. vett, 100 g võid, 1 muna, suhk­rut, soola.

 

Täidis: 400 g kohupiima, 4 muna, 4 spl. suhkrut, vanilliini, 1/2 kl. rosinaid, 15 g tuhksuhkrut.

 

Jahu puistata lauale kuhja, lisada vesi, või, suhkur, muna, soola ja sõt­kuda taignat, kuni see lööb laua ja käte küljest lahti. Taigen panna tald­rikule ja lasta umbes 15 minutit seista.

 

Kohupiim hõõruda peeneks või suruda läbi sõela, lisada munakollased, suhkur, vanilliin, rosinad ja segada hoolikalt läbi. Ettevaatlikult segades lisada vahustatud munavalge.

 

Taigen rullida õhukeseks, piserdada peale sulavõid ja katta täidisega. Taigen koos täidisega rullida kokku. Rull panna plaadile, määrida munaga ning küpsetada umbes 20 minutit. Enne lõplikku valmimist võtta ahjust, puistata peale tuhksuhkrut ning panna mõneks minutiks ahju tagasi.

 

Valminult lõigata väiksemateks tükkideks ja anda lauale.

 

 

KOHUPIIMAPULGAD

 

200 g kohupiima, 150 g võid, 1 kl. jahu, 25 g tuhksuhkrut, maitse järgi kaneeli, praadimiseks võid või rasva.

 

Kohupiim, jahu ja või segada taignaks, lisada maitse järgi soola. Valmis taigen jätta 2-3 tunniks külma kohta seisma, siis vormida pikad pulgad või ribad ja praadida kuumas võis või rasvas.

 

Kuumad pulgakesed puistata üle tuhksuhkruga ja anda lauale tee või kohvi juurde.

 

 

KOHUPIIMA -KARTULIPÄTSIKESED

 

250 g kohupiima, 250 g kartuleid, 2 muna, 1 spl. rõõska koort, soola, 30 g võid.

 

Riivitud toored kartulid segada hästi läbi kohu­piima, muna ja koorega ning lisada sool. Saadud ühtlasest massist teha ümmargused pätsikesed, panna võiga määritud plaadile ning küpsetada praeahjus, kuni tekib kollakas koorik.

 

Lauale anda soojalt sulavõiga.

 

KOHUPIIMAKÜPSISED 

 

200 g kuiva kohupiima, 100 g margariini või võid, vanilliini, 100 g suhkrut, soola, 2 tl. küpsetuspulbrit, 2-2 1/2 kl. jahu. küpsised

 

Sõtkuda taigen, teha sõrmepaksune rull, mille otsast lõigata küpsised, määrida munaga ja küpsetada helepruuniks.

 

Peale puistata tuhksuhkrut.

 

KOHUPIIMA-MANDLIKÜPSISED 

 

200 g kohupiima, 200 g puhastatud mandleid, 4 muna, 50 g võid, suhkrut ja vanilliini.

 

Mandleid hoida keevas vees, puhastada kestast, röstida ja tampida uhm­ris hästi peeneks. Munad vahustada suhkruga, lisada või, hõõrutud kohu­piim, mandlid, vanilliin ja segada hästi läbi. Vormida väikesed pätsike­sed ja küpsetada mõõdukalt kuumas praeahjus. 

 

 

KOHUPIIMA-MANNAKOOK 

 

300 g kohupiima, 1 muna, 2 spl. hapukoort, 1 spl. võid, 1/4 kl. piima, 1/3 kl. suhkrut, 1/2 sidruni koor ja mahl, 2/3 kl. mannat, 1/2 tl. söögisoodat.

 

Hõõrutud kohupiimale lisada lahtilöödud muna, koor või piim (kui kohu­piim on väga pehme, jätta piim ära), sidrunimahl, riivitud sidrunikoor, söögisoodaga segatud manna. Kõik ained segada hoolikalt läbi ja panna võiga määritud ning mannaga ülepuistatud keeksivormi. Küpsetada kesk­mise kuumusega ahjus umbes pool tundi. Kook on küps, kui sissetorga­tud puutikk jääb puhtaks ning kook vormi külgedelt lahti lööb. Lasta vormis jahtuda ja kummutada siis välja.

 

 

KOHUPIIMAKOOK

 

300 g kohupiima, 100 g margariini või võid, 11/2 kl. jahu, 2 tl. küpsetuspulbrit, 150 g suhkrut, soola, 2-3 muna, sid­runikoort, vanilliini, 50 g rosinaid.

 

Hõõrutud või läbi hakkmasina aetud kohupiimale lisada sulavõi, suhk­ruga vahustatud munad, küpsetuspulbriga segatud jahu, pestud rosinad. Küpsetada rasvainega määritud ja jahu või mannaga ülepuistatud vormis 45 minutit. 

 

 

KOHUPIIMA - PLAADIKOOK  I

 

Taigen: 100-150 g võid, 1 spl. suhkrut, 300-400 g jahu, 2 spl. hapukoort, 1 muna, soola.

 

Kate: 500 g kohupiima, 2 muna, 50 g korinte või suhkrus­tatud puuvilja, 1/2 kl. suhkrut, vanilliini, 1/2 spl. jahu või riiv­saia, 50 g võid.

 

Taigna valmistamiseks vahustada või suhkruga, lisada muna ja teised ained ning segada hoolikalt läbi. Lasta külmas kohas seista. 

 

Kohupiim hõõruda peeneks, lisada suhkru ja vanilliiniga vahustatud munakollased, kõik teised ained ja lõpuks vahustatud munavalged. Ette­vaatlikult segada.

 

Taigen rullida õhukeseks, asetada võiga määritud plaadile, ääred pöörata üles. Küpsetada ahjus 10-15 minutit, siis katta kohupiimaseguga ja lasta ahjus veel pool tundi küpseda.

 

Lauale anda soojalt. 

 

 

KOHUPIIMA - PLAADIKOOK II

 

Muretaigen: 300 g jahu, 200 g võid või margariini, 1 muna, suhkrut, soola.

 

Kate: 500 g kohupiima, 1/2-3/4 kl. suhkrut, 2-3 muna, vanil­liini, soovi korral rosinaid. 

 

Jahu panna taignalauale hunnikusse, peale asetada rasvaine, sool ja suh­kur. Keskele teha lohuke, kuhu lüüa muna; hakkida noaga segamini ja sõtkuda kiiresti taignaks. Taigen asetada 1/2-1 tunniks jahedasse kohta, et jahu paisuks ja rasvaine kõveneks.

 

Hõõrutud kohupiimale lisada suhkruga vahustatud munad ja maitseained. Segada.

 

3/4 taignast rullida plaadi suuruselt välja, panna plaadile, äärtele asetada servaks taignaribad ja küpsetada helepruuniks. Küpsenud põhi kata kohupiimaseguga. Ülejäänud taigen rullida õhukeseks, lõigata 1/2 cm laiused ribad, mis asetada restina kohupiimale. Määrida munaga ja küpsetada. 

 

Jahtunult lõigata tükkideks.

 

 

KOHUPIIMAKOOK KÜPSISTEST

 

350-400 g küpsiseid, plaadi määrimiseks margariini või võid, koogi määrimiseks muna.

 

Täidis: 500 g kohupiima, 1/2 kl. hapukoort (rasvasele kohu­piimale pole koort vaja), riivitud sidrunikoort või vanil­liini, 75 g suhkrut, 1-2 muna, 100 g sukaadi või rosinaid. 

 

Peeneks hõõrutud kohupiimale lisada hapukoor, maitseained, suhkruga kergelt vahustatud munad, sukaaditükikesed või pestud rosinad. Võib kasutada ka müügilolevat magusat kohupiimamassi, millele lisada muna. Margariini või võiga määritud plaadi keskkohta otsa laduda tihedalt üksteise kõrvale pooled küpsistest. Küpsised katta kohupiimamassiga, selle peale panna uuesti küpsistekiht ning kõige peale kohupiimamass, mis määrida lahtiklopitud munaga. Küpsetada 10-15 minutit. Jälgida, et küpsised alt ei kõrbeks. 

 

Jahtunult lõigata kook paraja suurusega nelinurkseteks tükkideks.

 

 

KOHUPIIMATORT KÜPSISTEST

 

200 g kohupiima, 4-5 spl. suhkrut, 100-200 g vahukoort, hapukoort või piima, sidrunikoort, vanilliini, 200-250 g küpsiseid, kihilist marmelaadi, šokolaadi. 

 

Kohupiim hõõruda ühtlaseks, lisada suhkur, koor või piim ja maitseained ning vahustada puulusikaga. Küpsised laduda korralikult vaagnale. Kih­tide vahele määrida kohupiimakreemi, puistata marmelaadi- ja šokolaadi­tükikesi. Pealt ja külgedelt katta kohupiimakreemiga, kaunistada. 

 

Hoida 2-3 tundi jahedas kohas.

 

 

KOHUPIIMATORT SAIAKUIVIKUTEST

 

300 g magusaid saiakuivikuid, 400 g magusat kohupiima, 100 g hapukoort, 1 munakollane, piima, ühe sidruni riivi­tud koor ja mahl, vanilliini, 50 g pähkleid. 

 

Kohupiimale lisada segades hapukoor, munakollane, sidrunikoor ja -mahl, vanilliin. Piklikule vaagnale laduda kihiti saiakuivikud ning kohupiima­mass. Pealmiseks kihiks olgu kohupiim, millele puistata hakitud röstitud pähkleid.

 

Enne lauale andmist lasta 4-5 tundi jahedas kohas seista.

 

Kasutatud kirjandus:  “Kohupiimatoidud”  1968

Read 13879 times

Related items

ILUNIPID, MEIKIMINE

Meik, mis köidab mehi

Ühelegi naisele pole ilmselt saladuseks, et meestel on hoopis teistsugune ettekujutus ilusast naisest ning ideaalsest meigist. See johtub faktist, et

Loe edasi »
NINA KORRIGEERIMINE - üks raskemaid, kuid populaarsemaid operatsioone

Nina võidakse opereerida nii esteetilisel kui ka funktsionaalsel eesmärgil. Oma nina lasevad opereerida nii naised kui mehed, keda häirib nende nina v

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 144 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Ilusate ripsmete saladused

Mis oleks ilusam, kui pikad kohevad ripsmed? Kuida

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun