Kirss.Net

Monday, 21 September 2009 14:47

Astelpaju – kuldsete vitamiinide allikas (ASTELPAJUTARRETIS)

Rate this item
(1 Vote)

Augusti lõpust oktoobrini valmivad meil astelpajumarjad. Nad on meeldiva maitse ja õrna ananassi lõhnaga. Juba ammustest aegadest kasutatakse neid loodusande erinevate toitude valmistamisel. Astelpajumarju konserveeritakse, kuivatatakse ning süüakse värskena, lisatakse jookidesse, kissellidesse ja moosidesse. Lisaks valmistatakse marjadest ka astelpajuõli.

 

astelpaju 

 

 

100 g astelpajumarjade vitamiinide sisaldus:

 

C(askorbiinhape) – kuni 316 mg;

 

P-vitamiin – kuni 100 mg;

 

B1(tiamiin) – kuni 0,085 mg;

 

B2(riboflaviin) – kuni 0,056 mg;

 

B9(fooliumhape) – 0,79 mg;

 

Provitamiin A(karotiin) – kuni 10,9 mg;

 

E-vitamiin – kuni 18 mg;

 

K-grupi vitamiinid – 1,5 mg;

 

Küllastumata rasvhapped astelpajuõlis – kuni 77 %.

 

Astelpajus leidub ka 15 mikroelementi, sealjuures raud, magneesium, mangaan, boor, väävel, alumiinium, räni ja titaan.

 

Tarbides regulaarselt vähestes kogustes astelpajumarju, on võimalik tugevdada immuunsüsteemi ning vältida erinevaid haigusi talvisel hooajal.

 

Astelpaju säilitamine

 

* Astelpajuõli: marjadest pressida mahl välja, viljad kuivada, peenestada ning valada taimeõli peale(1 kg astelpaju + 1,5 kg õli). Lasta tõmmata 3 nädalat toatemperatuuril, aeg-ajalt segades. Kurnata läbi marli ning säilitada külmkapis.

 

* Astelpajumahl: soojendada pestud marjad koos veega(2 klaasi vett + 1 kg astelpaju, kuid võib ka ilma veeta, siis saab kontsentreeritud mahla) 80 kraadi juures tund aega. Kurnata läbi marli, valada pudelitesse või purkidesse ning pastöriseerida.

 

* Astelpaju suhkruga: segada astelpaju(1 kg) suhkruga(400-500 g), tõsta purkidesse, hoida külmas 6-8 tundi, seejärel lisada veel suhkruga astelpaju ning pastöriseerida 85 kraadi juures(pooleliitrine purk 15 minutit, liitrine 20 minutit).

 

* Külmutatud astelpaju: marjad pesta, kuivatada ning laotada õhukese kihina sügavkülma.  Külmutatud marjad säilitada kilekottides või karpides.

 

astelpajuASTELPAJUTARRETIS

 

Värsked marjad hõõruda läbi sõela, pressida mahl välja, soojendada 70 kraadini, lisada suhkur(850 g 1 liitri mahlasse). Aeg-ajalt segades, lasta keema tõusta ning keeta aeglasel tulel kuni ühtlase, veniva massi saamiseni. Valmis tarretis valada puhastesse purkidesse, katta marliga ning jahutada.

 

ASTELPAJUMOOS

 

Marjad pesta ning lisada keevale suhkrulahusele(1,5 kg suhkrut 1 klaasi vee kohta), lasta seista 3 tundi, seejärel eemaldada siirup ning keeta mõnda aega eraldi, lisada uuesti marjadele ning keeta koos marjadega 10-15 minutit. Valada steriilsetesse purkidesse.

 

HEAD ISU JA TERVIST!

 

Read 8426 times

Related items

ILUNIPID, MEIKIMINE

KOSMEETIKAVAHEND OTSAS?

Mingi kosmeetikavahend on otsas, seda on aga otsekohe vaja? Ära paanitse!

Loe edasi »
Põsepuna ABC

Kui jutt käib põsepunast, siis jagunevad naised kahte kategoorilisse rühma: nendeks, kes ei kujuta oma elu ilma põsepunata, ja nendeks, kes seda üldse

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 176 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Mis värvi ripsmetušši valida?

Ripsmetuši ostmisel mõtleme harva, mis värvi valid

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun