Kirss.Net

Monday, 03 August 2009 13:19

MUSTIKAS: Kõige maitsvamad vitamiinid (retseptid)

Rate this item
(0 votes)

Viimased uurimused on näidanud, et need väikesed mustikamarjad on tõelised vitamiinipommid, olles tervise jaoks väga kasulikud: mustikas parandab nägemist, aitab kusepõie põletike puhul, ennetab vananemist ning on heaks vähi profülaktikaks. 100 grammis on ainult 57 kcal, 0,3 grammi rasva, 2,4 grammi kiudaineid ja tervelt 10 mg C vitamiini.

  mustika

Mustikad kasvavad pehmetel metsaküngastel, aga ka rabas. Need tumesinised magushapud pärlid on lisaks kasulikkusele suurepärased oma maitselt: neid kasutatakse nii kookides, pirukates, tortides kui ka paljus muus.


Mustikast võib valmistada ka kompotti, väga maitsvad on mustikamoos, - püree ja –mahl. Kuid ka värsked mustikad tuhksuhkru, piima, hapukoore, piparmündi või jäätisega on ainulaadne dessert. Prantsusmaal valmistatakse ekstravagantset mustikatarretist.


Praegu, kui kätte on jõudnud „mustika hooaeg”, peaks neid võimalikult palju kokku korjama, aga mitte selleks, et kõik korraga ära süüa, vaid ka talveks. Parimad mustika säilitamise viisid on külmutamine ja kuivatamine.


Marju kuivatatakse ahjus 50-65 kraadi juures.


Külmutamiseks jäetakse suuremad marjad, mis asetatakse taldrikutes sügavkülma. Enne marjade külmutamist ei tohi neid pesta. Paari päeva möödudes tuleb külmutatud mustikad jagada kilekottidesse või karpidesse.  


MUSTIKAKOHUPIIM


Kasulik vahepala, mis ei sisalda palju kaloreid. Sega 200 g kohupiima, 100 g värskeid mustikaid ja üks riivitud õun(kooritud). Lisa natuke sidrunimahla ning serveeri krõbedate kuklitega.


PUUVILJASALAT


Sega mustikad õuna-, ananassi-, banaani ja kiivitükkidega. Saad maitsva ja kasuliku salati.


CLAFOUTIS MUSTIKATEGA


Määri küpsetusvorm võiga ning laota küpsetusvormi põhjale 400 g mustikaid. Vahusta mikseriga 2 suurt muna, lisa 75 g suhkrut, 250 ml piima, 2-3 tilka vanilliekstrakti ja 150 g jahu, sega hoolikalt. Vala saadud segu mustikatele ning küpseta 200 kraadi juures 20 minutit. Serveeri hapukoorega.


MUSTIKAKEEKSID


Vahusta 110 g taluvõid 65 g suhkruga, lisa 2 muna, vahusta 3 minutit. Lisa 110 g jahu, 1 ½ tl küpsetuspulbrit ja natuke muskaatpähklit, sega hoolikalt. Jahuta külmkapis vähemalt tund aega. Pane igasse keeksivormi(vaja 12 tk) üks lusikas segu, nii et vorm oleks pooleni täidetud. Kaunista iga keeksi pealt kümne mustikaga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit. Serveeri vahukoorega.


NÜÜD ON AGA ÕIGE AEG MINNA METSA MUSTIKAID KORJAMA! 

www.kirss.net   pilt: sxc.hu

Read 6960 times

Related items

ILUNIPID, MEIKIMINE

KOSMEETIKAVAHEND OTSAS?

Mingi kosmeetikavahend on otsas, seda on aga otsekohe vaja? Ära paanitse!

Loe edasi »
Mis vanuses naised on kõige ilusamad?

Aastatega muutub iga naise välimus – isegi vaatamata tema pingutustele säilitada 18-aastase tüdruku keha ja näonahk. 

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 197 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Põsepuna ABC

Kui jutt käib põsepunast, siis jagunevad naised ka

Loe edasi »
Ilusate ripsmete saladused

Mis oleks ilusam, kui pikad kohevad ripsmed? Kuida

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

KÜÜNED TUGEVAKS!

Pikad, puhtad ja tugevad küüned on iga n

Loe edasi »

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun