Kirss.Net

Friday, 30 July 2010 09:14

Koduveini valmistamine. Õunavein, ploomivein, kirsivein, sõstravein.

Rate this item
(7 votes)

Augustis saabub marjade ja puuviljade hooaeg, mil neid jääb lausa hirmsal kombel üle. Kuid lisaks söömisele saab puuviljadest ja marjadest valmistada mõnusat koduveini. Kuidas? 

 

KODUVEINI VALMISTAMINEVEINIPÄRM | SÕSTRAVEIN | PLOOMIVEIN | ÕUNAVEIN |  KIRSIVEIN

 

 vein 

pilt: dreamstime.com  

Veinipärmi kasutamine 

Pärm on veini valmistamisel olulise tähtsusega aine, sest tema kaasabil toimub suhkru muutmine alkoholiks. Veinipärm koosneb seenelistest mikroorganismidest, kelle paljuliigiline rass on pikkade aegade jooksul kohanenud käärimistegevuseks veinimahlas. Pagari- ja õllepärmi seened ei ole selleks kohanenud ja seetõttu ei saa neid ka veini valmistamisel kasutada. Ehtne veinipärm väljastatakse kuivpakendis, vedelikuna klaasampullides või veinitööstusest toodud kääriva veinimahla (virde) näol. Veinipärmi tuleb enne veini valmistamisele asumist paljundada. Selleks võetakse 0,7 l mahla, mis sisaldab 10- 15% suhkrut. Happekindlas keedunõus tõstetakse mahla temperatuuri 85- 90°-ni ning seejärel lastakse jahtuda 25°-ni. Jahtunud mahl valatakse puhtasse liitrisesse nõusse, lisatakse juurde 10 g kuivpärmi, mis on eelnevalt vähese mahlaga lahustatud, või 1 ampull vedelpärmi. Pudelisuu kaetakse steriilse vatiga ja asetatakse sooja kohta, kus temperatuur on 20- 25°. Mõne päeva pärast algab mahlas tugev käärimine. Siis võib seda linnastumissegule või veinimahlale juurde lisada. 1 liitrist paljundatud pärmist piisab 10 l veinimahla jaoks. Kui veinimahla on rohkem, siis tuleb pärmi veel edasi paljundada. Selleks võetakse 0,5 liitri kuumutatud ja jahutatud mahla kohta 0,2 l pärmiga käärivat mahla ja toimitakse niisamuti, nagu eespool kirjeldatud. Veinitööstusest toodud virret võib veinimahlale kohe juurde lisada või vajaduse korral paljundada analoogiliselt eespool kirjeldatule. Koduveini valmistajal ei ole alati veinipärmi saada, seepärast tuleb sageli leppida metsiku pärmiga- looduses puuviljadel ja marjadel esinevate pärmiseentega. See tekitab veinimahlas samuti alkoholi käärimist nagu kultuurpärm, kuid käärimistegevuse suund ja ulatus on juhuslik. Sellest tingituna esinebki koduveini juures mõnikord käärimis häireid, nagu liiga aeglane käärimise teke, käärimise katkemine madala alkoholisisalduse juures, mittealkoholikäärimise tekkimine jms. Metsikule pärmirassile tugevama eluvõime andmiseks on soovitatav ka seda eelnevalt ette valmistada. Selleks võetakse10 liitri veinimahla kohta 2 teeklaasi värskeid sõstramarju, 1/2 teeklaasi keedetud sooja vett ja 1/2 teeklaasi peensuhkrut. Klaasvaaglas pressitakse marjad puulusikaga katki, lisatakse vesi ja suhkur ning valatakse segu puhtasse 0,5- liitrisesse pudelisse, mille suu kaetakse steriilse vatiga. Kui segu on soojas ruumis 5- 7 päevaga käärinud, valatakse see klaaspurgile seotud marlile ja lastakse mahl välja nõrguda. Viimane valatakse veinimahlale juurde. Pärmiseente käärimistegevuse soodustamiseks on soovitav veinimahlale 10 liitri kohta juurde lisada 2- 3 g ammooniumkloriidi või ammooniumfosfaati.

 

ÕUNAVEIN

 

Õunaveini valmistamiseks sobivad kõige paremini kõvad ning hapud sügis- või taliõunad, kuid ka värskeltpressitud õunamahl. Ideaalne kääritustemperatuur on 15-18 kraadi.

 

Retsept

 

Veinipärm, 6 kg õunu, 250 g rosinaid, 6 l vett, 3 g toitesoola, 15 g viinhapet, 2,4 kg suhkrut

 

Pese ja tükelda õunad(lõika iga õuna 6-10 tükiks). Aseta tükeldatud õunad koos jämedalt hakitud rosinatega plastämbrisse. Vala peale 4,8 liitrit keeva vett ning lase jahtuda. Lisa toitesool ning viinhape. Sega hulka ettevalmistatud veinipärm, kata kääritusanum käterätiga.

 

Sega massi iga õhtu ning lisa iga kord pärast segamist 50 g suhkrut. Lase massil 3-4 ööpäeva soojas kohas seista. Seejärel kurna segu läbi filterriide.

 

Sega 1 kg suhkrut ja 0,6 l vett. Et suhkur vees lahustada, tuleb vesi koos suhkruga korraks keema ajada. Lase suhkrusegul jahtuda ning lisa eelnevalt valminud segule. Vala kogu vedelik kääritusanumasse. Loksuta tugevalt läbi. Aseta peale kummikate ja kääritustoru, täites toru poolest saadik veega. Lase segul 1 nädal seista.

 

Valmista ette teine suhkrulahus, segades 600 g suhkrut ja 3 dl vett. Vala see pärast jahtumist kääritusanumasse. Loksuta tugevalt läbi ning aseta kääritustoru peale. Lase segul 2 nädalat seista.

 

Valmista ette kolmas suhkrulahus, segades 600 g suhkrut ja 3 dl vett. Vala see pärast jahtumist kääritusanumasse. Loksuta tugevalt läbi. Kontrolli, kui palju vedelikku on anumas. Seda peaks olema 10 l. Kui vedelikku on vähem, oota 2 päeva ning lisa nii palju vett, et vedelikku oleks 10 l. Lase segul 6 nädalat seista.

 

Kui mullid eralduvad umbes kaheminutiliste intervallidega, võib veini ümber villida. Aseta veinianum üks ööpäev enne villimist kõrgele lauale. Pane alla puhas ämber, ime vein sifooni abil ümber uude anumasse. Kolme kuu pärast villi vein teist korda ümber. Lase veinil veel paar kuud kääritusanumas seista ning pudelda. Pudelid suletakse sobiva korgiga ja kindlalt.

 

Et vein tuleks maitsev, peab see vähemalt paar aastat laagerduma. Selleks hoia pudelis veini jahedas ruumis(umbes 12 kraadi juures).

 

vein 

pilt: sxc.hu  

PLOOMIVEIN 

Veinipärm, 4 kg küpseid ploome, 3,5 kg hapusid õunu, 4,9 l vett, 2,8 kg suhkrut

 

Korja ploomid samal päeval, kui hakkad veini valmistama. Pese viljad, eemalda kivid ning pudrusta ploomid. Vala viljamass plastämbrisse. Vala peale3,5 l tulikuuma vett. Sega ning lase jahtuda 25 kraadini. Lisa veinipärm. Kata anum käterätiga ning aseta sooja kohta. Lase seista 2 ööpäeva, segades 2-3 korda päevas.

 

Kurna segu läbi filterriide. Kuumuta 1,4 kg suhkrut ja 0,7 l vett. Jahuta ning lisa suhkrulahus ploomivedelikule. Vala saadud vedelik kääritusanumasse. Loksuta tugevalt läbi. Aseta peale kummikate ja kääritustoru, täites toru poolest saadik veega. Lase segul 1 nädal seista.

 

Ühe nädala pärast valmista uus suhkrulahus, segades 700 g suhkrut ja 3,5 dl vett. Vala see pärast jahtumist kääritusanumasse. Loksuta tugevalt läbi ning aseta kääritustoru peale. Lase segul 2 nädalat seista.

 

Valmista ette kolmas suhkrulahus, segades 700 g suhkrut ja 3,5 dl vett. Vala see pärast jahtumist kääritusanumasse. Loksuta tugevalt läbi. Lase veinil 4-6 nädalat käärida.

 

Kui mullid eralduvad umbes kaheminutiliste intervallidega, võib veini ümber villida. Aseta veinianum üks ööpäev enne villimist kõrgele lauale. Pane alla puhas ämber, ime vein sifooni abil ümber uude anumasse. Jäta anum kaheks nädalaks samasse kohta käärida ning seejärel vii see jahedamasse kohta. Kolme kuu pärast villi vein teist korda ümber. Lase veinil veel paar kuud kääritusanumas seista ning pudelda. Pudelid suletakse sobiva korgiga ja kindlalt. Et vein tuleks maitsev, peab see vähemalt paar aastat laagerduma. Selleks hoia pudelis veini jahedas ruumis(umbes 12 kraadi juures).

 

KIRSIVEIN

 

Kirsiveini jaoks sobivad paremini hapukirsid. Kääritamiseks võta veidi suurem anum, et tekkiv vaht sinna ära mahuks.

 

Retsept

 

Veinipärm, 8 kg kirsse, 5,9 l vett, 2 g toitesoola, 10 g viinhapet, 2,8 kg suhkrut

 

Pese ja püreesta viljad nii, et kivid terveks jäävad. Eralda 1 dl kive ja purusta need ning lisa kirsipüreele. Vala viljamass plastämbrisse. Vala peale 4,5 l keeva vett. Sega ning lase jahtuda 25 kraadini. Lisa toitesool, viinhape ja veinipärm. Kata anum käterätiga ning aseta sooja kohta. Lase seista 2 ööpäeva, segades 2-3 korda päevas.

 

Kurna segu läbi filterriide. Kuumuta 1,4 kg suhkrut ja 0,7 l vett. Jahuta ning lisa suhkrulahus kirsivedelikule. Vala saadud vedelik vähemalt 12-liitrisesse kääritusanumasse. Loksuta tugevalt läbi. Aseta peale kummikate ja kääritustoru, täites toru poolest saadik veega. Lase segul 1 nädal seista. Jälgi, et vaht kääritustorust vett välja ei tõrjuks. Kui see juhtub, täida toru uuesti veega.

 

Ühe nädala pärast valmista uus suhkrulahus, segades 700 g suhkrut ja 3,5 dl vett. Vala see pärast jahtumist kääritusanumasse. Loksuta tugevalt läbi ning aseta kääritustoru peale. Lase segul 2 nädalat seista. Jälgi, et vedelik üle ei vahutaks.

 

Valmista ette kolmas suhkrulahus, segades 700 g suhkrut ja 3,5 dl vett. Vala see pärast jahtumist kääritusanumasse. Loksuta tugevalt läbi. Kontrolli, kui palju vedelikku on anumas. Seda peaks olema 10 l. Kui vedelikku on vähem, oota 2 päeva ning lisa nii palju vett, et vedelikku oleks 10 l. Lase segul 6 nädalat seista.

 

Kui mullid eralduvad umbes kaheminutiliste intervallidega, võib veini ümber villida. Aseta veinianum üks ööpäev enne villimist kõrgele lauale. Pane alla puhas ämber, ime vein sifooni abil ümber uude anumasse. Jäta anum kaheks nädalaks samasse kohta käärida ning seejärel vii see jahedamasse kohta. Kolme kuu pärast villi vein teist korda ümber. Lase veinil veel paar kuud kääritusanumas seista ning pudelda. Pudelid suletakse sobiva korgiga ja kindlalt. Et vein tuleks maitsev, peab see vähemalt paar aastat laagerduma. Selleks hoia pudelis veini jahedas ruumis(umbes 12 kraadi juures).

 

SÕSTRAVEIN

 

Veinipärm, 5 kg punast sõstart, 0,8 kg musta sõstart, 5,1 l vett, 2,8 kg suhkrut

 

Püreesta marjad ning vala marjadele 3,7 liitrit keeva vett. Sega ning lase jahtuda 25 kraadini. Lisa veinipärm. Kata anum käterätiga ning aseta sooja kohta. Lase seista 2 ööpäeva, segades 2-3 korda päevas ning lisades 2 korda päevas 50 grammi suhkrut(2 päevaga 200 g).

 

Lase viljamassil läbi filterriide välja nõrguda. Kuumuta 1,4 kg suhkrut ja 0,7 l vett. Jahuta ning lisa suhkrulahus sõstravedelikule. Vala saadud vedelik kääritusanumasse. Loksuta tugevalt läbi. Aseta peale kummikate ja kääritustoru, täites toru poolest saadik veega. Lase segul 1 nädal seista.

 

Ühe nädala pärast valmista uus suhkrulahus, segades 700 g suhkrut ja 3,5 dl vett. Vala see pärast jahtumist kääritusanumasse. Loksuta tugevalt läbi ning aseta kääritustoru peale. Lase segul 2 nädalat seista.

 

Valmista ette kolmas suhkrulahus, segades 700 g suhkrut ja 3,5 dl vett. Vala see pärast jahtumist kääritusanumasse. Loksuta tugevalt läbi. Lase veinil 6 nädalat käärida.

 

Kui mullid eralduvad umbes kaheminutiliste intervallidega, võib veini ümber villida. Aseta veinianum üks ööpäev enne villimist kõrgele lauale. Pane alla puhas ämber, ime vein sifooni abil ümber uude anumasse. Jäta anum kaheks nädalaks samasse kohta käärida ning seejärel vii see jahedamasse kohta. Kolme kuu pärast villi vein teist korda ümber. Lase veinil veel paar kuud kääritusanumas seista ning pudelda. Pudelid suletakse sobiva korgiga ja kindlalt. Et vein tuleks maitsev, peab see vähemalt paar aastat laagerduma. Selleks hoia pudelis veini jahedas ruumis(umbes 12 kraadi juures).

 

Allikad: http://www.hot.ee/lahesten/koduvein.htm

„Puuvilja- ja marjaveinid“, Anita Danielson

Read 44655 times

Related items

ILUNIPID, MEIKIMINE

Silmameigi tegemine

Silmameigi tegemist tuleb alustada korralikust alusjumestusest, siis püsib meik puhta ja värskena terve pika päeva. Silmalaugudele kandke alusvärvi e.

Loe edasi »
Kas koos või lahku?

Erinevate kosmeetikavahendite kombinatsioonid ei pruugi anda soovitud tulemust. Milliseid kombinatsioone on mõistlikum vältida?  

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 148 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

ASTELPAJU: Naiste ilu ja nooruse saladus

Astelpaju marjad on üks täiuslikumaid taimsete vit

Loe edasi »
Vali kosmeetikavahendid vanuse järgi!

20-aastastel tütarlastel on huuled loomulikult roo

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun