Kirss.Net

Sunday, 17 April 2011 10:10

8 ootamatut depressiooni põhjust

Kui uskuda statistikat, siis üksnes Ameerikas kannatab depressiooni all peaaegu 15 miljonit inimest. Kui teha vastavad uuringud ka Eestis, siis ilmselt oleks see number sama muljetavaldav.

Erinevaid depressioonipõhjusi on palju: nende seas pärilikkus, stress või kroonilised haigused. Kuid mõnikord põhjustavad depressiooni vägagi ootamatud asjad ja nähtused. Internetiväljaanne FYI toob välja 8 ebatavalist depressiooni põhjust.

 

depressioon 

pilt: dreamstime.com 

 

1. Sotsiaalvõrgustikud

 

Lähimas tulevikus saab sotsiaalvõrgustikest tingitud depressioon ametliku diagnoosi. Vähemalt on seda nähtust hakatud aina tõsisemalt Ameerika Pediaatrite Akadeemias uurima. Vastavalt hiljutise uuringu tulemustele esineb depressioon sageli nendel inimestel, kes on olnud aastate vältel aktiivsed sotsiaalvõrgustike kasutajad. Nähtust seletatakse muuseas sellega, et inimene peab lisaks tööle või koolile muretsema ka oma virtuaalse elu käekäigu pärast.

 

2. Internet

 

Mitte üksnes sotsiaalvõrgustikud, vaid ka pikaajaline internetis viibimine võib viia depressioonini. Selle all kannatavad põhiliselt 16-aastased ja vanemad noored, kes kasutavad interneti reaalsuse eest põgenemiseks.

 

3. Vähene uni

 

Täisväärtusliku une puudumine on üsna levinud depressiooni põhjustaja. Inimese psüühilise heaolu seisukohalt on kuuel ja seitsmel tunnil unel suur vahe: esimesel juhul on depressiooni arenemise tõenäosus üle poole suurem kui teisel.

 

4. Prokrastinatsioon

 

Teadlased on veendunud, et prokrastinatsioon ehk tähtsate tegevuste edasilükkamine räägib sellest, et inimene ei ole kindel, kas ta saab üldse ülesandega hästi hakkama. Depressiooni all kannataval inimesel on tavaliselt palju madalam enesehinnang ning ta võib hakata kahtlema oma võimetes ja asju edasi lükata ehk tegeleda prokrastinatsiooniga. Selle tulemusel hakkab tegemata tööde hulk aina kasvama, mis viib aina sügavama depressioonini. Selliselt tekib nõiaring.

 

5. Lastevaheline konkurents

 

Tuli välja, et lastevaheline konkurents vanemate tähelepanu pärast võib viia üsna ettearvamatute tagajärgedeni. Vastavalt Robert Walldingeri uuringule võivad täiskasvanud inimese depressiooni põhjuseks olla vendade-õdede vahelised konfliktid lapsepõlves.

 

6. Keskeakriis

 

Uurijate David G. Blanchfloweri ja Andrew J. Oswaldi arvates võib inimese õnne kujutada graafiliselt U-tähe kujuliselt: lapsepõlves oleme õnnelikud, keskeakriis on depressiooniaeg ning pensionil ootab meid jällegi õnn. Võimalik, et mõnedes riikides vastab see tõele, kuid kas see kehtib ka Eestis, on omaette küsimus.

 

7. Linnaelu

 

Depressioon ja psüühilised haigused võivad johtuda linnaelust. Kusjuures probleem ei ole ökoloogias ega kiires elurütmis, vaid üksinduses. Vastavalt uuringutele tunneb aina rohkem linnaelanikke end teistest isoleerituna, mis võibki depressiooni põhjustada.

 

8. B6- ja B12-vitamiinide puudus

 

Kui ükski eeltoodud põhjustest ei käi sinu kohta, kuid tunned end siiski õnnetuna, siis pööra rohkem tähelepanu oma toidule. Hiljutine uuring, mille tulemused avaldati ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition, näitas, et inimesed, kes tarbivad piisavalt B-rühma vitamiine, kannatavad harvemini depressiooni all. Eriti kehtib see eakate inimeste puhul.

 

Read 5903 times

ILUNIPID, MEIKIMINE

Vapustav LOOMULIK ILU. Kas meeldib?

Mis juhtub, kui kanda modelli näole korraga 365 kihti meiki ehk terve aasta peale mõeldud meigi koguse? Just sellise küsimuse esitasid endale kreatiiv

Loe edasi »
Ilusate ripsmete saladused

Mis oleks ilusam, kui pikad kohevad ripsmed? Kuidas seda saavutada? Muidugi on ju olemas ripsmepikendused, kuid need on vastunäidustatud allergikutele

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 208 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Küüned, Küünehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun