Print this page
Tuesday, 15 September 2009 15:06

Candida ja selle kontrolli all hoidmine

Kandidoos on seeninfektsioon, mida põhjustavad erinevad Candida liigid. Kõige levinum on Candida albicans. Normaalolukorras elab see seen tasakaalus koos muu mikroflooraga inimese soolestiku ja urotrakti limaskestadel. Candida albicans hakkab kasvama, levima ja tungima teistesse piirkondadesse, kui tal tekib võimalus kinnituda rakkude külge.

 candida 

Antibiootikumid ja hormonaalsed muutused

 

Kui antibiootikumide kasutamise tagajärjel on organismi mikrofloora tasakaalust välja viidud, loob see võimalused Candida vohamiseks ja levimiseks. Alates antibiootikumide kasutuselevõtmisest 40-ndatel aastatel on candida infektsioonide arv märgatavalt kasvanud. Candida hakkab vohama kui immuunsüsteem on nõrgenenud stressi, haiguse või ravimite(antibiootikumid, kortisoon, valuvaigistid) kasutamise tõttu. Candida liigset kasvu soodustavad mitmed haiguse nagu näiteks diabeet, aga samuti hormonaalsed muutused(rasedus või antibeebipillide kasutamine).

 

Süsivesikud, alkohol ja laktoos

 

Candida kasvu võib mõjutada igapäevane toit. Kui menüüs on palju rafineeritud jahutooteid, suhkrut, alkoholi või piimatooteid, võib see soodustada Candida infektsiooni levikut.

 

Niiskus ja soojus

 

Suu, soole limaskest ja tupp on Candida sagedasemad pesitsuskohad. Soojas ja niiskes keskkonnas võib Candida põhjustada ka nahainfektsioone. Harvadel juhtudel võib Candida tungida vereringesse ja põhjustada eluohtlikku infektsiooni.

 

Kandidoosi tagajärjed

 

Kandidoosi võib jagada 3 gruppi: limaskestade kandidoos, kandideemia koos organpõletikega ja kõige märgatavam krooniline kandidoos. Candida ohustab igas vanuses inimesi, kuid kõige rohkem esineb probleemi 15-50-aastastel naistel.

 

Kroonilist kandidoosi iseloomustavad väga erinevad sümptomid

 

- Korduvad kuseteede- või tupepõletikud. Mõned naised kogevad ebamugavustunnet ja sügelust, teistel puuduvad sümptomid hoopis.

 

- Kõhupuhitus, kõhulahtisus või kõhukinnisus.

 

- Allergiad(eriti hingamisteedes).

 

- Ülitundlikkus keemilistele ainetele ja tolmule.

 

- Ekseem ja psoriaas.

 

- Närvilisus, depressioon, mälu- ja kontsentratsioonihäired.

 

- Tugev premenstruaalsündroom.

 

- Krooniline väsimus, peavalud, ärrituvus.

 

- Libiido langus.

 

- Suurenenud magusaisu.

 

Nõiaring

 

Kandidoosi all kannatavatel inimestel esineb korduvaid infektsioone, tekib nõiaring. Sageli muutub seedetraktis olev Candida ravi suhtes resistentseks. Kuna Candida kinnitud soolte seintele, siis hakkab ta organismiga konkureerima vajalike toitainete pärast. Samaaegselt produtseerib Candida toksiine ja antigeene, mis sunnivad organismi moodustama antikehasid, mis soodustavad allergiate, ekseemi jne teket. Candida vohamine on täiendav koormus immuunsüsteemile, mis vähendab organismi vastupanuvõimet ja samas võtab kehalt ära vajalikke toitaineid. On kindlaks tehtud, et kandidoosi korral keha ei omasta magneesiumi. Selle tulemuseks on närvilisus, väsimus ja ärrituvus.

 

CANDIDA KONTROLLI ALL HOIDMINE

 

Seene näljutamine

 

Kandidoosi saab ravida seenevastaste preparaatidega, kuid kroonilise kandidoosi puhul on efektiivsem toitumisharjumuste korrigeerimine. Nii saab taastada tasakaalu seente ja bakterite vahel.

 

LIHTSAD ASJAD VÕIVAD IMET TEHA

 

Vältige või vähendage

 

- süsivesikute, alkoholi ja suhkru tarbimist. Suhkur on parim toit Candida’le, seega nii vähe suhkurt kui võimalik.

 

- piimaproduktid. Piimas leiduv laktoos soodustab Candida kasvu.

 

Täiendage oma ravidieeti seenevastaste ravimtaimedega

 

- kaneelikoore ja köömne õli

 

- pune ja aed-liivatee

 

- nelk ja kardemon

 

- küüslauk

 

Lülitage need maitsetaimed oma menüüsse.

 

Sööge palju

 

- köögivilju(neis on palju vitamiine, mineraalaineid ja toitaineid)

 

- valku(munad, mitterasvane liha, kala, oad), sellest saab energiat ja asendamatuid aminohappeid

 

- jooge vett või raviteesid, soovitavalt 1,5 – 2 liitrit päevas

 

Tasakaalustage mikrofloora

 

Kasutage probiootikume sisaldavaid toidulisandeid(laktobatsillid), et taastada „heade” bakterite hulk soolestikus. Kui armastate jogurtit, valige selline, kuhu on lisatud piimahappebaktereid.

 

Taastage vitamiinide ja mineraalainete balanss

 

Kasutage multivitamiine ja mineraalaineid. Valige kõrge magneesiumisisaldusega polüvitamiinpreparaat või võtke lisaks eraldi magneesiumi.

 

Puhastage organism toksiinidest

 

Aeg-ajalt kasutage organismi puhastavaid toidulisandeid, mis viivad välja Candida poolt produtseeritud toksiinid.

 

Näiteks: Dida(toidulisand, milles sisalduvad taimed takistavad üleliigset pärmseente vohamist, toimivad antiseptiliselt ja normaliseerivad mikrofloorat).

 

Allikas: infovoldik „candida”, newnordic.com

 

pilt: dreamstime.com

 

Read 15731 times

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun