Kirss.Net

Friday, 28 August 2009 15:29

Võta kaltsiumi tõsiselt!

Kaltsium on kõige tähtsam mineraalaine inimese organismis, sest kaltsiumist sõltub luude tugevus, aga ka hammaste, küünte ning juuste tervis.
 
kaltsium

Täiskasvanu organism sisaldab 1 kuni 1,2 kg kaltsiumi, millest ligi 99 % paikneb luudes, ülejäänud kaltsium on hammastes(ligi 7 g), pehmetes kudedes ning mujal.


Inimese luumass suureneb pidevalt 30. eluaastani toidust saadava kaltsiumi abil. Seejärel hakkab kaltsiumisisaldus järk-järgult vähenema. Kui luumassi suurenemise perioodil, aga ka selle vähenemise perioodil on kaltsiumitarbimine ebapiisav, võib see põhjustada suuremat riski luumurdudeks hilisemas elus.

Kui palju kaltsiumi organism vajab?

Kuni 10-aastased lapsed: 600-900 mg

Üle 10-aastased lapsed ja noorukid: 1000-1200 mg

25-50-aastased naised 1000 mg

Rasedad ja rinnaga toitvad naised 1300-1500 mg

Naised pärast menopausi: 1200-1500 mg
 
Mehed: 1200-1500 mg

Miks on vanematel inimestel rohkem kaltsiumi vaja?

Vanemas eas saavutab ülekaalu luu lagunemise protsess, mistõttu luu mineraalne tihedus väheneb – tekib osteoporoos ehk luuhõrenemine. Seda protsessi aitab pidurdada lisaks muudele luuhõrenemise vastastele ravimitele, kehalisele aktiivsusele jt faktoritele ka piisav kaltsiumi tarbimine. Tartu Ülikooli Kliinikumi traumatoloogia ja ortopeedia kliinikumi poolt läbiviidud uuring näitab, et keskmiselt iga kolmas üle 50-aastane naine on haigestunud osteoporoosi.

Miks rasedad ja imetavad emad peavad tarbima rohkem kaltsiumi?

Rasedate naiste kõrgenenud kaltsiumivajadus on seotud loote arenguga. Loote luustik alles hakkab kujunema ning kaltsium on loote normaalseks arenguks hädavajalik.

Rasedate kaltsiumivajadus suureneb ligi 400 mg võrra päevas, sest kaltsiumi peab jätkuma nii ema kui ka loote jaoks. Kui ema ei saa toiduga piisavalt kaltsiumi, siis loode võtab puuduoleva kaltsiumi ema luudest ja hammastest – luud hõrenevad ja hambad hakkavad lagunema.

Imetavate emade kõrgenenud kaltsiumivajadus on seotud rinnaga toitmisega, mille ajal kaotab ema rinnapiimaga päevas 250-300 mg kaltsiumi, mis tuleb asendada toidust või kaltsiumipreparaatide tarvitamisest saadava kaltsiumiga. Kui ema toit on kaltsiumivaene, hoitakse rinnapiima kaltsiumisisaldus õigel tasemel, kuid ema tervise arvelt.

Miks on lastel ja noorukitel kaltsiumivajadus suurem?

Lapsepõlves ja noorukieas ehitatakse toidust saadava kaltsiumi abil üles luustik ning sellel ajal on kaltsiumi suhteline vajadus kõige suurem. Luude kasv peatub 15-18 aasta vanuselt, kuid luude tihenemine ja tugevnemine jätkub veel pärast seda umbes 10 aastat.

Kust saab kaltsiumi?

Toiduaine Kaltsium, mg/100 g

juust 925
sulatatud juust 640
sinihallitusjuust 490
angerjas, sardiinid 430
sprotikonserv 300
šokolaad, mandlid 280
till 260
feta juust 250
lehtkapsas 212
kuivatatud kala 160
maitsestamata jogurt 150
jäätis 150
munakollane 140
hapupiim/jogurt(2%) 130
forell 130
piim, keefir, kohupiim 120
pähkel 110
marjajogurt 100
apelsin 42
suitsuvorst 35
leib, sai 32
keedukartul 10
makaronid 7
õun 7
banaan 7
õlu, limonaad 4
hakkliha 3
riis 3

Kas sina tarbid piisavalt kaltsiumi?

Seda on võimalik kontrollida, kasutades spetsiaalset testi, mille leiad internetist: www.kaltsium.ee. Test annab vastuse küsimusele, kui palju sa kaltsiumi tarbid, ja näitab ära puuduoleva kaltsiumi koguse.

Oluline on ka meeles pidada, et suitsetamine, kohvijoomine suurtes kogustes(üle 4 tassi päevas), alkohol ja kihisevad joogid viivad osa kaltsiumi uriiniga välja. Tänapäeval väga populaarne veejoomine uhab samuti organismist kaltsiumi välja.

Kui sa suitsetad, tarbid palju vett, kohvi või kihisevaid jooke, on sinu kaltsiumivajadus selle võrra suurem.

Kas kaltsiumi ületarbimise oht on olemas?

Kui järgida soovitavaid ööpäevaseid annuseid, siis ei ole normaalse neerutalitlusega inimesel praktiliselt kaltsiumi üleannustamise ohtu. Mõnd kroonilist neeruhaigust põdev inimene peaks enne kaltsiumi tarvitamist siiski arstiga nõu pidama.

Kas vastab tõele, et kaltsium võib põhjustada kõhukinnisust?

Jah, kaltsium võib erandjuhtudel põhjustada kõhukinnisust. Kui kaltsiumi tarvitamise jätkamine on vajalik, soovitame reguleerida oma dieeti(süüa rohkem juurvilju ja kiudaineid) ja rohkem juua.

Milleni võib viia kaltsiumipuudus organismis?

Kaltsiumivaeguse puhul kaotavad inimese hambad tugevuse ning lagunevad, küüned muutuvad hapraks ja kergesti murduvaks, juuste väljalangemine suureneb.

Kuna ligi 99 % organismis sisalduvast kaltsiumist on luudes, siis kõige rohkem ohustab kaltsiumivaegus just neid. Kui kaltsiumi ei tarbita küllaldaselt, ei suudeta kindlustada luustiku normaalset arengut ning see võib vanemas eas viia osteoporoosi haigestumiseni.

Rahvusvahelise Osteoporoosi Seltsi andmetel haigestub tänapäeval osteoporoosi iga kolmas naine ning iga kaheksas mees.

Kuidas hoiduda osteoporoosist?

Osteoporoosi profülaktikat tuleb alustada juba lapseeas ja see peab kestma kogu elu.

KALTSIUM JA D-VITAMIIN

Jälgi, et sa tarbid piisavalt kaltsiumi ja D-vitamiini(D-vitamiin on tähtis, sest ta mängib olulist rolli kaltsiumi imendumisel inimese organismi).

FÜÜSILINE AKTIIVSUS

Füüsiline aktiivsus suurendab luude tugevust noores eas ja vähendab nende lagunemist vanemas eas. Jaluta iga päev pool tundi.

Mida teha, kui toidust ei saa piisavalt kaltsiumi?

Kui toidust saadava kaltsiumi kogus jääb alla normi, siis on soovitatav tarvitada lisaks kaltsiumipreparaate.
Soovitatav on eelistada sellist kaltsiumipreparaati, mis sisaldab ka D-vitamiini, sest see soodustab kaltsiumi imendumist(selline on näiteks Calcigran).

Allikas: Nycomed SEFA ASi infovoldik, www.nycomed.ee 
pilt: sxc.hu 

Read 5058 times

ILUNIPID, MEIKIMINE

Ideaalse naise portree - kas sinu omaga sarnane?

Suitsetamine, joomine, ebatervislik toitumine, kollane naeratus ning tuhmid juuksed: ükski neist omadustest pole naise jaoks enam moes.  

Loe edasi »
Ilusate ripsmete saladused

Mis oleks ilusam, kui pikad kohevad ripsmed? Kuidas seda saavutada? Muidugi on ju olemas ripsmepikendused, kuid need on vastunäidustatud allergikutele

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 174 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Juuste väljalangemine

On levinud uskumus, et juuste väljalange

Loe edasi »

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun