Kirss.Net

Monday, 25 January 2010 08:31

Nahatüübid ja nende hooldus

Selleks, et oma nahka õigesti hooldada, peab alguses selgeks tegema, mis tüüpi on nahk.

Naha struktuur on kõigil inimesel samasugune. Vahe on ainult rasunäärmete töö intensiivsuses, mis erinevatel nahapiirkondadel võib olla vägagi erinev. 

nahatüübid 

pilt:sxc.hu 

Normaalne nahk

Nahk on puhas, sile ja elastne, nahavärv on enam-vähem ühtlane, mingeid puudusi ei ole silmaga näha. Enne menstruatsiooni võivad ilmuda väikesed vistrikud. See ei ole probleem: lihtsalt moodustub rohkem hormoone, mis omakorda suurendavad rasunäärmete aktiivsust. Normaalsele nahale ei mõju vesi, seep, tuul ega päike.   

Normaalse naha hooldus

Eesmärk: aeglustada naha vananemist, et see näeks võimalikult kaua hästi välja. Normaalset nahka soovitatakse pesta geelide või puhastuspiimadega. Naha värskendamiseks kasutada taime- või puuviljaekstraktidega toonikuid. Kreemid peavad olema väherasvased, niisutavad ja kollageeni sisaldusega. Hommikul kohe pärast näo puhastamist on hea kasutada päevakreemi. Meikimist lükkage aga edasi 30 minutiks, et nahk saaks hingata. Naha toitmiseks kasutatakse vitamiinimaske, 30-40 eluaastal aga toitvaid kreeme.

 

Kombineeritud nahk

Kõige sagedamini esinev tüüp. Rasunäärmed töötavad ebaühtlaselt, ühes piirkonnas võib nahk olla kuiv, teises aga rasvane. Tavaliselt on nina ja otsaesise nahk rasvane, silmaümbrusnahk on aga puhas ja elastne.

Kombineeritud naha hooldus:

Kui nende piirkondade kontrast pole eriti märgatav, siis võib kasutada normaalse naha kreeme. Rasvasemaid ja ühtlasi ka probleemsemaid piirkondi puhastage alkoholiga toonikutega, põsed aga vajavad samasugust hooldust nagu kuiv ja normaalne nahk. 

 

Kuiv nahk

Õhuke, õrn ja tundlik. Noores ja keskeas on nahk tuhm, poore ei ole märgata. Ta on elastne ja ilus, aga läikest täielikult ilmajäetud: see ongi kuiva naha üks põhilisemaid tunnuseid. Hoolduseta ilmuvad nahale kiiresti kortsud ja ta muutub lõdvaks. Rasunäärmed ei ole aktiivsed, nahk on väga tundlik päikese, külmuse vastu. Vahel esinevad punetused põskedel. Selle nahatüübi eelis: põletikud esinevad harva.


Tundlik nahk

Reageerib väliskeskkonna mõjudele, pesemisvahenditele, niiskele ilmale, õhusaastatusele, stressile, odavale kosmeetikale. Selline nahk kestendub ja punetab sageli, eriti põskedel. Selline nahk vajab lõhna- ja värvivaba kosmeetikat. Tundlik nahk on kuiv, sarvkest on õhuke ja ei suuda nahka piisavalt kaitsta.


Tundliku ja kuiva naha hooldus:

Eesmärk: toitmine ja niisutamine. Ilma selleta vananeb nahk liiga kiiresti. Meigi eemaldamiseks kasutage erilisi geele, piimu või kreeme. Unustage seepi! Pärast naha puhastamist kasutada niisutavat toonikut. Päevakreemid peavad olema niisutavad, öökreemid aga toitvad. Kui nahk on väga kuiv, siis kasutage rasvast kreemi, kreemi ülejääki eemaldage 20 min möödumisel, sest selle ajaga võtab nahk kõike seda, mida ta vajab, ülejääk aga ummistab poore. 40ndast eluaastast kasutada toitvaid kreeme.

Kuiv ja tundlik nahk armastab: Õrnu taimeõlisid nagu nt mandli-, avokaado-, aprikoosi-, nisuõli. Rahustavad komponendid: laagritsa ekstrakt, aaloe, kurgi- või rohelise tee ekstrakt, E vitamiin. Naturaalsed konservandid ja UV-filtrid: tsinkoksiid ja titaanidioksiid.
 
Kuivale ja tundlikule nahale ei meeldi: Tugevatoimelised A vitamiini analoogid, alkoholisisaldusega toonikud ja puhastuspiimad. Mineraalõlid: vaseliin, parafiin. Puuviljahapped. Värv- ja lõhnaained, emulgaatorid. 

 

Rasvane ja probleemne nahk:

Läikib pidevalt, sest rasunäärmed toodavad rasva rohkem kui vaja. Esinevad vistrikud, poorid on suured. Selline nahk vajab sagedast puhastamist. Rasvasel nahal jääb rohkesti tolmu ja meiki, mis ummistab poore ja põhjustab vistrike tekkimist. Nägu tuleb puhastada 2-3 korda päevas, võib kasutada seepi. Sellegipoolest rasvane nahk vananeb aeglasemalt ja säilitab niiskust.


Rasvase naha korral tuleks piirata:


Jumestuskreemi, tolmpuudri kasutamine(nad suurendavad poore), pikaajaline päevitamine(põhjustab vistrike tekkimist). Soovitatakse pidada dieeti, mis piirab loomrasvade, majustuste ja terava tarbimist.

 


Küps nahk 

Selline nahk vajab intensiivset hooldust. Pikkade aastate jooksul kaotab nahk oma elastsuse, niiskustasakaal häirub. Kaitsefunktsiooniga rasvakiht pakseneb, verevarustus ja rakkude uuenemine aeglustuvad.

Küpse naha hooldus: tugevdav, toitev kosmeetika, mis muudab nahka elastsemaks.

Iga päev tuleb kasutada pinguldavaid kortsudevastaseid kreeme. Ärge unustage silmaümbruskreeme!


Ükskõik, mis tüüpi nahk vajab õiget süstemaatilist hooldust. Ainult sellisel juhul säilib nahk noore ja elastsena. 

Read 8667 times

ILUNIPID, MEIKIMINE

ASTELPAJU: Naiste ilu ja nooruse saladus

Astelpaju marjad on üks täiuslikumaid taimsete vitamiinide allikaid. Viljad sisaldavad C-vitamiini (sõltuvalt viljasordist 150-1600 mg %), vitamiine B

Loe edasi »
Hoolda näonahka õigesti: igale nahatüübile oma nipid!

Esimeseks sammuks oma naha eest hoolitsemisel peaks olema nahatüübi määramine: alustagem kas või sellest, et kõik kreemid, näoveed ja –piimad muutuvad

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 161 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Ilusate ripsmete saladused

Mis oleks ilusam, kui pikad kohevad ripsmed? Kuida

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun