Kirss.Net

Monday, 23 August 2010 12:08

TOP 6: ideaalse naeratuse vaenlased

Millised joogid on hambaemailile eriti kahjulikud? Lisaks kihisevatele karastusjookidele võib sellesse nimekirja lisada veel kuus toodet.

hambad 

pilt: dreamstime.com  

 

1. SPORDIJOOGID

 

Viimasel ajal aina populaarsemaks saav spordijook on hammastele sama kahjulik nagu gaasiga karastusjook. Värskest Ameerika teadlaste uuringust selgus, et spordijookides sisalduv sidrunhape kahjustab hambaid. Kuidas nägi uuring välja? Teadlased asetasid pooleks lõigatud hambad 90 minutiks spordijooki. Teadlaste sõnul avaldab see aeg võrdset mõju nagu terve päeva jooksul spordijoogi väikeste lonksudega rüüpamine.  Pooleteise tunni pärast oli email kohati hävinud, mis põhjustas hammaste üldseisundi halvenemist.

 

2. PUDELIVESI

 

Kraanivesi sisaldab enamasti palju fluoriidi, mis tugevdab hambaemaili, aitab kaasa hammaste remineraliseerimisele ning vähendab hammaste tundlikkust. Pudelivees on aga palju vähem fluoriidi, kui on hammaste tervise jaoks soovitatav.  Hiljutine uuring on näidanud, et fluoriidi parim allikas on fluoreeritud vesi(tavaliselt märgitud pudelil). Seega tuleks pudelivee ostmisel pöörata tähelepanu ka vee fluoriidi sisaldusele.

 

3. VEIN

 

Veini regulaarne tarbimine kahjustab samuti hambaemaili.  Sage veini joomine võib muuta hambavärvi, kusjuures see käib nii punase kui ka valge veini kohta. Lisaks avastasid teadlased, et veinis sisalduvad happed lõhuvad hambavaapa. Kohvis ja tees leiduvad parkained süvendavad probleemi, muutes veini poolt kahjustatud hambad kollaseks või tekitades neisse tumedaid triipe. Teadlased väidavad, et punane vein on lausa kahjulikum kui valge, muutes hambad veelgi kollasemaks.

 

Niisiis, vältimaks veini kahjulikku mõju, tuleks eelistada valget veini – siiski vähem kahjulik – ning juua seda väikeste sõõmudega vaheldumisi koos veega. Nii vähendad kahjulike hapete kontakti hambaemailiga.

 

4. DIEEDIPILLID

 

Kuigi sellised tabletid aitavad kiiresti vööümbermõõtu vähendada, võivad need olla hammaste hävimise põhjustajaks. Sarnaselt paljudele teistele ravimitele on dieedipillidel süljeeritust pärssiv toime. Kuna süljel on kahjulikke happeid ning kaariest tekitavate bakterite neutraliseeriv toime, võib dieedipillide manustamine ohustada hammaste tervist. Siit ka järeldus: tasakaalustatud dieet ning füüsiline koormus on kõige ohutum nipp kaalu langetamiseks ja ilusa naeratuse säilitamiseks.

 

5. KOHV JA TEE

 

Hammaste värvus sõltub suuresti sellest, mida sööme ja millised on meie harjumused. Nii võib kohvi ja musta tee harrastamine muuta hambad märgatavalt kollasemaks. Tuli välja, et nii must tee kui ka kohv sisaldavad värvaineid, mis jäävad hambaemaili, moodustades hammastel plekke. Hammaste ilu ja tervise tagamiseks on soovitatav nende jookide tarbimist piirata või lisada teele ja kohvile piima, mis neutraliseerib osaliselt nende jookide kahjuliku toime.

 

6. TSITRUSELISED PUUVILJAD

 

Kuigi sidrunid, greibid, apelsinid ning nende mahlad ei tekita otseselt kaariest, sisaldavad need sarnaselt karastusjookidele happeid, mis rikuvad hambaemaili. Seepärast muutuvad hambad nõrgemaks ning tundlikumaks. Loputa suud leige veega iga kord pärast tsitruseliste söömist, kasuta närimiskummi ning võimaluse korral pese hambaid. Tsitruseliste mahla joomiseks sobivad väga hästi joogikõrred, sest need aitavad vältida kontakti hambaid kahjustavate hapetega.

Read 4858 times

ILUNIPID, MEIKIMINE

Kui ripsmed langevad välja...

Kui sa märkasid, et su ripsmed langevad aktiivselt välja, siis mõtle läbi, äkki teed midagi valesti.  

Loe edasi »
Õiget tooni lauvärv muudab sind kauniks! Kuidas seda leida?

Tänapäeva naine ei kujutaks oma elu ilma kosmeetikata ette. Õigesti valitud ripsmetušš, lauvärv ja huulepulk varjavad puudusi ning rõhutavad kõige ilu

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 135 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Mis värvi ripsmetušši valida?

Ripsmetuši ostmisel mõtleme harva, mis värvi valid

Loe edasi »
Kas ilu = rumalus?

Briti teadlaste uurimus hajutab lõplikult müüdi se

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun