Kirss.Net

Friday, 13 August 2010 04:42

13. ja reede: kas tasub karta?

 

Täna hommikul ärkavad paljud Maa elanikud halva eelaimusega, sest täna on 13. kuupäev ning pealekauba reede. Sellel päeval on kogu maailmas halb maine. Must kass, peeglikillud ja teised sama sorti katastroofid ootavad sind, kuid seda vaid juhul, kui kuulud ebausklikke kilda, kes kardavad seda müstilist päeva. 

 

13  

 

Samas pole õudusttekitavat kuupäeva pelgavate inimeste osakaal kuigi väike. Statistika järgi jääb 25 % Euroopa elanikke sel päeval koju, et neid ootavaid õnnetusi vältida.  Ameerika arstid on aga välja mõelnud spetsiaalse termini – paraskavedekatriafoobia -, mis tähendab hirmu 13. kuupäeva-reede ees.

 

Miks just 13. kuupäev?

 

Matemaatilises mõttes on ju tegemist täiesti tavalise arvu, tõsi küll algarvuga. Võib oletada, et kuraditosin vastandub kaheteistkümnele, harmoonia ning lõpetatuse sümbolile. Põhjusi võiks otsida ajaloost.

 

* 13. reede kui halva päeva kuulsus pärineb juba Piiblist. Usutakse, et Eeva pakkus Aadamale õuna just reedel ning Kain tappis Abeli ka reedel, kolmeteistkümnendal.

 

* Mõned väidavad, et ebausk on seotud salajase õhtusöömaajaga, millest võttis osa 13 inimest – Jeesus Kristus ja tema 12 õpilast – ning 13. õhtusöögil viibija oli Juudas ehk Kristuse reetja.

 

* 14. sajandi alguses saadeti laiali Templiordu. Tol ajal Prantsusmaad valitsenud kuningas Philip IV süüdistas Templiordu rüütleid nõidumises, et nende varandus endale saada. Kõik Prantsusmaal elanud templirüütlid vahistati 13. oktoobril, reedel.

 

13  

Kaader filmist „Friday the 13th“  

 

Hoopis õnnepäev?

 

On ka teada mõned teistsugused tõlgendused, milles on 13. reede õnnelik päev.

 

* Maajad ja asteegid pidasid 13. kuupäeva hoopis pühaks ega seostanud seda surma ja õnnetustega. Nende mütoloogia järgi jagunes taevas 13 tasandiks, millest igaühes elas oma jumal, ning kalender koosnes 13 päeva pikkustest nädalatest.

 

* Jeesus Kristuse kreekakeelne nimekuju koosneb 13 tähest.

 

* Prantsusmaa kuningas Ludovic XIII arvas, et 13 on õnnenumber ning abiellus Austria Annaga, kui too oli 13-aastane.

 

* Piiblis loetletakse 13 Jumala tähtsat omadust.

 

* Skandinaavia mütoloogias on reede seotud seksi ja viljakuse jumalanna Freyaga.

 

Teaduslikke tõestusi?

 

Saksa parapsühholoogi, Edgar Wunderi uurimus on tõestuseks, et õnnetu 13. reedene päev ei erine teistest. Võrrelnud 150 tuhat reedel juhtunud õnnetusjuhtumit, jõudis ta järeldusele, et õnnetuste arv on vaatamata kuupäevale kõigil reedetel peaaegu sama.

 

Kuid doktor Alex Scanlon, Briti tervishoiuministeeriumi liige väidab hoopis vastupidist: „See päev on tõesti eriline, arvestades et siis saabub Londoni haiglatesse 50 % võrra rohkem patsiente kui päevas keskmiselt.“ Niisiis, otsustage ise, keda uskuda.

 

Huvitav, kas maailmas eksisteerib 13. kuupäeval sündinud, majas number 13 ning 13. korrusel elav inimene, kes saab täna 13. aastaseks? Ilmselt leidub rohkem kui 6,5 miljardi inimese hulgas vähemalt üks selline. Kuid arvatavasti ei peaks ta ennast maailma õnnetuimaks inimeseks – võib-olla hoopis vastupidi.

 

Ilusat päeva!

 
Read 8431 times

Related items

  • SUVEKS SALEDAKS: mõnus dieet tervislikuks kaalulangetamiseks!

    Suveni on jäänud viis nädalat ehk on saabunud aeg hakata mõtlema oma talvega juurdevõetud kilogrammidele. Kaalulangetus pole kunagi lihtne ning seepärast pakume teile abiks mõningaid üsna efektiivseid ja tervislikke dieete. Alustame kaerapudrudieediga, mis võimaldab nädalaga alla võtta 3-5 kilogrammi.

    dieet 

  • Veregrupidieet: sinu uus ideaalse keha saladus?

    Veregrupidieet põhineb inimarengu teoorial: kuna veregrupp saadakse vanematelt, siis on see individuaalne omadus seotud eellastega. Teades pärilikkuse mõju inimese saledusele ja toitumisharjumustele, on võimalik valida endale sobivad toiduained, mis aitavad ilma eriliste pingutusteta sale olla.

    dieet 

  • Langetad kaalu? Siis hoia külmkapist kell 15.23 eemale!

    Teadlased tegid kindlaks, millisel ööpäeva ajal tekib kõige suurem soov loobuda dieedipidamisest maitsva ja ebakasuliku toidu nimel.

    dieet 

  • Ütle isule STOPP: lõhnad ja maitseained, mis aitavad kaalu langetada

    Kahtlemata on sinulgi olemas need maitsvad, naturaalsed ja kasulikud maitseained, mis vaigistavad näljatunnet ja aitavad seeläbi kaalu alandada.

    dieet 

  • 5 kaalujälgija põhiohtu

    Sa pole rahul oma figuuriga ning oled kaalu langetamiseks välja valinud mõne dieedi? Mõne aja möödudes paned aga tähele, et vaatamata kõigile pingutustele oled kaotanud vaid mõnisada grammi. Miks nii juhtub?

    dieet 

ILUNIPID, MEIKIMINE

Hoolitsetud küüned + ilusad juuksed + terve nahk = täiuslikkus!

Igaüks tahaks omada pikki ilusaid juukseid, luksuslikke küüsi ning säravat ideaalselt siledat nahka, ühesõnaga olla täiuslik. See polegi niivõrd raske

Loe edasi »
Põsepuna ABC

Kui jutt käib põsepunast, siis jagunevad naised kahte kategoorilisse rühma: nendeks, kes ei kujuta oma elu ilma põsepunata, ja nendeks, kes seda üldse

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 222 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Silmameigi tegemine

Silmameigi tegemist tuleb alustada korralikust alu

Loe edasi »
Kas koos või lahku?

Erinevate kosmeetikavahendite kombinatsioonid ei p

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Kuivade juuste hooldus

Mida vajavad kuivad juuksed? Loomulikul

Loe edasi »

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun