Print this page
Tuesday, 05 October 2010 10:42

Egoisti aabits: enda armastamises pole midagi halba!

 

Lapsepõlvest saadik oleme kuulnud, et olla egoistlik on halb, ning seepärast suhtume eelarvamusega inimesse, kes väidab, et tal pole enda “kui kõige armsama” jaoks millestki kahju. Kuid mida halba on selles, et inimene ennast armastab ja hellitab? Psühholoogide arvates on probleemiks hoopis vastupidine nähtus – enda mittearmastamine.

 

egoist 

pilt: dreamstime.com  

 

Küsimusele enese armastamise kohta vastab tõenäoliselt igaüks meist jaatavalt. Tõepoolest, enamik inimesi ei tee endale teadlikult midagi halba. Kuid alateadvusega on lugu teistsugune – meie madal enesehinnang ning egoismi puudus rikub elu!

 

„Ma olen nii kole, rumal ja õnnetu...“  - kui tihti leiad end selliseid mõtteid mõlgutamas? Kui tihti, siis pead oma enesearmastuse kallal kõvasti töötama. Paradoks seisneb selles, et ümbritsevate silmis oleme sellised nagu oma mõtetes ehk kui oled enda arvates kole ja rumal, siis ilmselt näevad sind ümbritsevadki sellisena.

 

Mõtle kas või nendele naistele, kes esmapilgul ei paista silma ei erakordse ilu ega arukusega, kuid vaatamata sellele kadestaks nii mõnigi nende elu. Miks läheb neil niivõrd hästi ja sinul mitte? Sest nad kiirgavad enesekindlust!

 

Ka pidev eneseohverdamine ei tee kedagi õnnelikuks. Sellises olukorras on inimestele omane pigem ärakasutamine kui austamine või armastamine, sest reeglina armastatakse ja austatakse vaid neid, kes ennast armastavad.

 

Nüüd aga peaksime välja selgitama, mis vahet on kasulikul ja kahjulikul egoismil. Enamasti mõeldakse egoismi all just kahjulikku egoismi ehk iseloomujoont, mille puhul mõtleb inimene vaid enda huvidele, mugavusele ja vajadustele ega arvesta teistega. Kasulik egoism on aga seotud enesearmastusega: selline inimene rahuldab eelkõige oma vajadusi, kuid arvestab seejuures teiste soove. Samas teab ta oma hinda ega lase ennast alandada. Ta ei ignoreeri iialgi oma huve. Hea suhtumine endasse ei tähenda mingil juhul, et meil on ükskõik, kuidas teistel läheb. Hoopis vastupidi, üksnes ennast armastav inimene on võimeline armastama teisi.

 

ÕPI ENNAST ARMASTAMA

 

1. Suhtu endasse hästi! Kui sulle ei meeldi sinu välimus, siis püüa seda muuta. Tegele spordiga, külasta juuksurit ja ilusalongi, ära iialgi hoia kokku riiete peal. Endasse investeerimine annab alati häid tulemusi!

 

2. Tee oma unistused teoks! Kui sul on mingi unistus, mida sa pole kunagi julgenud realiseerida, siis nüüd on selleks saabunud õige aeg. Uus töö, autojuhiload või reis soojale maale – kõik need asja on võimalikud!

 

3. Ära iialgi ütle endale, et sa ei saa hakkama ega kuula teisi, kes püüavad sind selles veenda!Kui sa kohe loobud, siis sa ei saagi teada, kas asi on realiseeritav või mitte. Seega peaksid vähemalt proovima ning seejuures meeles pidama, et kui inimene midagi väga tahab, tuleb see tal ka välja.

 

4. Puhka! Isegi kui peaksid tööd tegema. Mõnikord vajab igaüks veidi lõõgastumist. Vali üks päev ja tegele vaid nende asjadega, mis sulle meeldivad.

 

5. Kingi endale midagi head! See kingitus ei pea ilmtingimata praktiline olema. Rohkem rõõmu toovad hoopis ebapraktilised asjad. Uus parfüüm, kosmeetika, sall, aksessuaar, veinipudel või isegi lillekimp. Ära keeldu pisiasjade rõõmust!

 

6. Teised suhtugu sinusse hästi! Kui sind alandatakse või solvatakse – ükskõik, kes seda ka ei teeks – õpi ennast kaitsma. Näita oma solvajale, et oled uhke naine ning tead, mida sa väärt oled.

 

7. Võimalik, et pead muutma oma suhtlusringi.Kui sind ümbritsevad inimesed, kes sind eriti ei huvita ning pole põhimõtteliselt vajalikud, siis mõtle sellest suhtlusringist lahkumisele. Ära karda uusi suhteid!

 

8. Vaata iga hommik peeglisse ja ütle endale, et oled maailma ilusaim ja õnnelikuim inimene. Siis saab see ka teoks!

Read 3815 times

Related items

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun